Subsidienieuws: banken ondertekenen overeenkomst proef met starterskredieten uitkeringsgerechtigden

15 december 2009 1 minuten

Banken kunnen uitkeringsgerechtigden die hun eigen bedrijf willen beginnen makkelijker aan een lening helpen. Vertegenwoordigers van ABN-AMRO, Rabobank Nederland, Fortis bank en de kredietbanken Friesland en Rotterdam hebben met het ministerie van SZW een overeenkomst ondertekend.

De overeenkomst maakt het voor de banken eenvoudiger om mee te doen aan een proef die in Leeuwarden, Lelystad en Rotterdam wordt gehouden om uitkeringsgerechtigden aan een starterskrediet te helpen (BORGSTART). De rijksoverheid stelt zich in deze proef voor 80% van het geleende bedrag garant, op voorwaarde dat het bedrijfsplan is goedgekeurd door SenterNovem.

Banken die de overeenkomst hebben ondertekend hoeven niet meer voor elk krediet dat zij verstrekken een aparte afspraak te maken met de overheid over de garantstelling. Zij kunnen kredieten verstrekken tot € 31.500. De proef is 1 juli 2007 van start gegaan en zal een jaar duren. Voor die periode is maximaal € 6 miljoen beschikbaar. De eerste kredieten zijn inmiddels verstrekt.

Auteur

Onno Bieleman