18 gemeenten verlagen omzeteis voor aanbesteding

Rechter doet 12 december uitspraak in kort geding

15 december 2009

Onder druk van MKB-Nederland verlagen achttien gemeenten uit de provincie Utrecht en Gelderland de geëiste omzetgrens bij hun aanbesteding. Dit bleek tijdens de rechtszaak op 4 december van de Stichting Aanbestedingen MKB tegen de gemeenten.

Buitenspel

De gemeenten bundelden een groot aantal kleine opdrachten tot één grote order voor het opzetten van een flexibele arbeidspool. Volgens de stichting, opgericht door MKB-Nederland en Van Till Advocaten, is de aanbesteding zo aangekleed dat bedrijven uit het mkb buitenspel worden gezet. Dit komt vooral doordat bedrijven zich geconfronteerd zien met een buitenproportionele omzeteis waaraan ze moeten voldoen.

Vermindering omzeteis

Tijdens het kort geding werd echter al snel duidelijk dat de gemeenten hebben besloten de eis naar beneden te schroeven en de inschrijving voorlopig uit te stellen. MKB-Nederland is verheugd over dit eerste succes maar vraagt zich af of een vermindering van de omzeteis groot genoeg zal zijn zodat mkb-bedrijven zich kunnen inschrijven voor de aanbesteding.

Bundelen

Door het voornemen de omzeteis te verlagen zagen de gemeenten geen grond meer tot het voeren van een rechtszaak. De stichting echter wel, het blijft de vraag of het überhaupt terecht is dat de gemeenten de opdrachten hebben gebundeld. Volgens de stichting gebeurt dit namelijk steeds vaker en moet er een grens gesteld worden voor op het gebundeld aanbieden van opdrachten omdat het op deze manier onmogelijk wordt voor mkb-bedrijven om zich nog in te schrijven. En het doel van aanbesteden is, zo benadrukten ze, juist het creëren van een vrije markt waar iedere ondernemer aan deel kan nemen.

De rechter doet woensdag 12 december uitspraak.

bron: MKB-Nederland