Ondernemers geven kabinet onvoldoende

Een 5,4 als rapportcijfer

15 december 2009 1 minuten

Ondernemers zijn in meerderheid ontevreden over het vierde kabinet-Balkenende. Het kabinet krijgt gemiddeld een 5,4 als rapportcijfer. Dit blijkt uit de Nieuwjaarsenquête van het VNO-NCW-opinieblad Forum.

Het financiële en fiscale beleid wordt het meest genoemd bekritiseerd. Daarna eindigen drie onderwerpen op een gedeelde tweede plaats op de lijst met ergernissen: het beleid op het gebied van files en infrastructuur, de algemene besluiteloosheid van het kabinet én het gedraai rond de beloofde herziening van het ontslagrecht.

Forum enquêteerde in de tweede helft van december 404 directeuren van merendeels middelgrote ondernemingen. Gevraagd naar positieve punten in het kabinetsbeleid kon één op de drie helemaal niets noemen. Slechts een kwart van de ondernemers is dan ook 'tevreden' of 'zeer tevreden' over het kabinet. Een ruime meerderheid van 58 procent is 'ontevreden' of 'zeer ontevreden'.

Tekort aan personeel beschouwen ondernemers in 2008 als de grootste bedreiging voor de groei van de eigen onderneming. Over de ontwikkeling van de eigen onderneming in 2008 zijn de ondernemers overigens nog behoorlijk optimistisch: 69 procent voorziet een toename van de winstgevendheid, 63 procent ziet de werkgelegenheid toenemen en 61 procent verwacht dit jaar ook meer te zullen investeren.

Bekijk hier het complete artikel in Forum

Bron: VNO NCW