"En nu laat ik mijn baard staan"

BOEKRECENSIE WEEK 17

08 september 2010

Creatief ondernemen en Sprankelend InspirerenAuteur: L. Zevenbergen

“Hoe vaak gebeurt het niet dat organisaties enorm druk bezig zijn met heisessies, met hele dialogen over klanten. Dat ze bezig zijn met diepgaande adviestrajecten en imposante planningssessies over klanten. Over klanten, over klanten, maar zelden met klanten. Waarom is dat? Als je er goed over nadenkt, realiseer je je dat er veel meer over klanten wordt gepraat dan met klanten. Want dat is moeilijk…”

Deze quote is één van de duidelijke lessen die uit het boek "En nu laat ik mijn baard staan" van Leen Zevenbergen valt te lezen. Want hoe vaak wordt er binnen bedrijven niet gesproken over klanten in plaats van met klanten. En dat geldt zeker voor de managers op topniveau.

Leen Zevenbergen is niet het type leider dat meteen met z'n vuist op tafel slaat. Maar in "En nu laat ik mijn baard staan" geeft hij aan dat het anders moet. Als leidinggevende en inspirator ontwikkelde Leen Zevenbergen een geheel eigen visie op de noodzaak van Creatief Ondernemen en Sprankelend Inspireren. Met zijn reputatie als mensenmanager en 'great communicator' is Zevenbergen in staat om de urgentie aan te geven voor de herwaardering van Creatief Ondernemen en Sprankelend Inspireren, afgekort COSI. COSI is Italiaans en betekent: zo. En zo gaan we het dus doen.

In tegenstelling tot veel andere schrijvers van managementboeken weet Zevenbergen uit eigen ervaring hoe het er in ondernemersland aan toe gaat. Hij was accountant, leidde bedrijven als Everex, Trendsoft en Electrogig, werd president van RCC (Roccade) en directievoorzitter van Origin. Nu is hij met zijn team een denktank, klankbord, coach en initiator geworden.

Zijn boek is een genot om te lezen, omdat het gelardeerd wordt met voorbeelden uit juist zijn praktijk. De relativerende toon en zijn gevoel voor humor doen de rest. Dit gekoppeld aan een scherpe visie en een pragmatische instelling, maken het boek tot een 'must' om te lezen. Het draagt ook terecht de ondertitel‘Creatief ondernemen & sprankelend inspireren’, omdat het een lans breekt voor het creatief ondernemen binnen ondernemingen en op een sprankelende wijze inspireert.

Gelezen door: mr. H.J. van Amerongen