MKB-Nederland start eigen bank voor ondernemers

Oplossing startkapitaal voor beginnende ondernemers

15 december 2009

Er zijn in het geheim al verregaande gesprekken gevoerd met het ministerie van Economische Zaken en grote Nederlandse banken, waaronder ING.

Kleine ondernemers kunnen binnenkort aankloppen bij hun eigen bank. Ondanks de crisis waar de financiële sector momenteel onder gebukt gaat, wil ondernemersorganisatie MKB-Nederlandin samenwerking met een bestaande Nederlandse bank en het ministerie van EZ een speciale MKB-bank oprichten voor startende bedrijven.

Het MKB is het zat dat beginnende ondernemers amper aan geld kunnen komenbij de huidige banken.

'Dit soort bedrijfjes heeft vaak briljante ideeën, maar kredieten worden slechts mondjesmaat gegeven,' stelt Leendert-Jan Visser, directeur beleid bij MKB-Nederland. Ook voor ondernemers die al langer aan de slag zijn wil de organisatie de deur openen, want daar gaat de financiering eveneens vaak moeizaam. Visser benadrukt dat de plannen in een pril stadium verkeren. Toch zijn er in het geheim al verregaande gesprekken gevoerd met het ministerie van Economise Zaken en ING. De bank-verzekeraar zou een tak willen vrijmaken die zich specifiek gaat bezighouden met financiering van de kleinere ondernemer.

"Het is heel moeilijk om een eigen bank te beginnen, dus we hebben absoluut hulp nodig van een bestaande bank. Maar we houden alle opties nog open," aldus MKB-directeur Visser, die zeer spaarzaam is met informatie over de plannen.

"Het wordt niet een fysieke bank met allerlei loketten, maar meer een financiële intermediair voor kleine bedrijven. Meer kan ik er nu echt niet over zeggen."

Binnen een paar weken hoopt het MKB de definitieve plannen te ontvouwen. Haast is volgens de werkgeversclub echter geboden, omdat bedrijven nu al steeds moeilijker aan kredit kunnen komen. "Vast staat dat de financiële crisis het er allemaal niet makkelijker op heeft gemaakt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met een eigen bank de helpende hand kunnen bieden aan startende ondernemers," zegt Visser.

De bestaande banken hebben al allerlei starterspakketen. Rabobank lanceerde begin vorig jaar zelfs een internetbank (Bizner) die zich uitsluitend richt op ondernemers. Toch is dit alles volgens Visser verre van voldoende. "Wij komen nog veel te veel bedrijfjes tegen die nergens een krediet loskrijgen. En daar moet gauw wat aan gebeuren."

Bron: De Telegraaf