2 Be or not 2 Be...

DE COLUMN VAN WEEK 49 DOOR ANNE BLIJD

24 november 2008

Sinds de aanvang van de kredietcrisis zijn mijn relaties benieuwd hoe lang mijn adem is. De angsten werden uitgesproken over het uithoudingsvermogen, eerder het voortbestaan, van ambitieuze, zelfstandige ondernemers. Ik ben geen econoom. Ik bekijk de huidige economische ontwikkelingen vanuit het licht van ondernemerschap.

Wellicht baarde mijn onverschilligheid  een ieders zorgen. Ik vind de kredietcrisis juist interessant en uitdagend, omdat het je innovatie en scherpte op de proef stelt. Ik bracht het ook in verband met de ontwikkelingen in Amerika; de verkiezingsstrijd tussen Barack Obama en Maccain. Ik vertik het om  vanuit een  kokervisie naar de economische recessie te kijken. Ik ruik kansen en ik zie ook nieuwe structuren, ontwikkelingen en uitdagingen voor  zelfstandige ondernemers passend in de tijd van nu: de 21ste eeuw.

Wellicht komt het ook doordat ik allerlei dwarsverbanden leg. Ik werd uitgenodigd om de ‘election’ bij te wonen in het Amsterdam Hilton Hotel.  Heel bijzonder dat tijdens deze historische verkiezingsstrijd zowel republikeinen als democraten bij elkaar waren. De gedeelde noemer is misschien het gebroederlijke in Nederland. Je deelt een ding en dat is dat je Amerikaan bent in een vreemd land en je volgt de verkiezingen. En ongeacht je keuzes vindt uitsluiting en veroordeling niet plaats. Fascinerend! Voor mij was het een uitgelezen kans om zakelijk te netwerken. Uiteraard telt ook de feestvreugde. En mijn keuze, wie later winnen zou, had ik stilzwijgend al uitgebracht. Ik sprak met republikeinen die geschiedenis schreven. Al eeuwenlang stemmen ze niet anders dan de partij van hun ouders en van hun voorouders.  Voor het eerst in hun leven stemden ze een democraat. Waarom?... Omdat Barack Obama vernieuwing kan brengen, de crisis wellicht op een innovatieve wijze kan overwinnen. Omdat Barack Obama , hoopvol gezegd door een aantal republikeinen,  wellicht werelden kan overbruggen en dus kan samenbrengen. Door zijn persoonlijkheid en zijn kwaliteiten zou hij wellicht beter in staat kunnen zijn om werelden te verbinden.

Mijn lange adem en uithoudingsvermogen breng ik in verband met de verandering en hoe de wereld gereageerd heeft op de persoon die nu de strijd om het presidentschap van Amerika heeft gewonnen. Je durven onderscheiden als organisatie, als bedrijf, als persoon, als land en als kandidaat en dat diversiteit een item is wat ongeacht de crisis hoog op de agenda blijft staan. Daar waar in veel landen na de uitslag van de president verkiezingen in Amerika, Barack Obama’s etniciteit steeds weer ter sprake werd gebracht, heeft de persoon in kwestie geen moment tijdens de verkiezingen zijn afkomst ter discussie gesteld. Hij bleef gefocust op het spel en niet op de bal. De talenten van de persoon in combinatie met charisma hebben uiteindelijk voor een overwinning gezorgd. Door zichzelf gefocust te houden op zijn centrale thema in de verkiezingen: change. En de wereld is in een euforie!

Zou hij de persoon zijn die de Amerikaanse economie een nieuwe injectie zou kunnen toedienen, zodat er betere tijden komen? De tijd zal het leren. Een ding kan ik constateren; ondanks de crisis staat diversiteit nog hoog op de agenda en daar zie ik kansen voor bedrijven die in de 21ste eeuw willen blijven ondernemen en die zich willen, durven en kunnen onderscheiden. Voortbestaan van een organisatie waarborgen door talenten optimaal te benutten, ongeacht etniciteit, gender (man/vrouw verhouding), geloof en dergelijke. 2Be…. houdt in: vechten voor hetgeen wat je drijft en/of waar je voor staat. Nieuwe markten benaderen en grenzen willen verkleinen en bruggen bouwen met perspectief. Nieuwe producten en diensten leveren. De 21ste eeuw vraagt om een vernieuwende aanpak van bedrijfsvoering, economische zelfstandigheid om het voortbestaan van ondernemingen, zoals de mijne, te garanderen. Dus netwerken door je ogen en oren open te houden en in te spelen op de omgeving.

Met de overwinning van de 44ste Amerikaanse president is een statement gezet. De wereld vraagt volgens de visie van 2Be Diverse, om een zich onderscheidend vermogen, om vernieuwing en om nieuwe morele en ethische waarden. Kijkend naar alle gebeurtenissen rondom de crisis en de gevolgen hiervan voor de samenleving, maar ook voor de economie, kan ik concluderen dat de 21ste eeuw wereldwijd behoefte heeft aan nieuwe vormen van ondernemen en aan leiders, ondernemers en pioniers die lef hebben. 2Be or  Not 2Be…. Betekent je onderscheiden door doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en nieuwe uitdagingen aangrijpen om je voortbestaan te garanderen en nieuwe kansen te creëren.

Bekijk het profiel van in ons ondernemersnetwerk

Wil je ook voor de MKB Servicedesk schrijven?

Stuur een e-mail naar redactie@mkbservicedesk.nl