Naked Finance - David Meckin

BOEKRECENSIE VAN WEEK 13

07 januari 2010 3 minuten

Geef nou toe; financieel management is niet het leukste onderdeel van ondernemerschap, althans voor mij niet. Het is echter wel een belangrijk onderdeel van je verantwoordelijkheden als ondernemer om te zorgen dat jouw ondernemersdroom ooit uitkomt. Hoe zorg je er nu voor dat je deze basisbeginselen goed snapt? Goed financieel management is van levensbelang voor je bedrijf en versterkt immers ook je positie in gesprekken bijvoorbeeld je bank.

Na het lezen van het boek "Mastering the Rockefeller Habits" was ik al een aantal inzichten rijker op het gebied van het structureren van mijn bedrijf. Naked finance  voegt echt nog wat toe. Het legt de basisprincipes van je onderneming zo extreem helder uit dat het voor mij in ieder geval een "eye-opener" was. Hoe kijkt een bank nu eigenlijk naar mijn onderneming? Ze beoordelen mijn financiën en plaatsen mij in een bepaald risicoprofiel. Op basis daarvan gaat de bank kijken of ze mij financiering gaan verstrekken.

Als ondernemer ben ik veel met cijfers bezig. Je let op je omzet, op je werkkapitaal en op je kosten, maar bent natuurlijk in de basis bezig dat aan te sturen om je droom te verwezenlijken. Dat betekent natuurlijk dat niet elke beslissing volledig op een rationele en financiële grond wordt genomen. Ben je, voor wat betreft de financiering, afhankelijk van banken, dan zul je toch echt eens naar je bedrijf moeten kijken door de ogen van een "financial manager".

Hoe ziet een financieel manager je bedrijf?

Vrij eenvoudig, volgens Naked Finance. De schrijver van dit boek, David Meckin, slaagt er in ieder geval in de financiële principes duidelijk te verklaren.

Let op:

1. de ondernemer heeft een visie of droom

2. om die droom te realiseren moet geld worden bijeengebracht door aandeelhouders en in de vorm van leningen

3. dit geld wordt gebruikt om activa te financieren die nodig zijn om

4. omzet te genereren die nodig is om

5. winst te genereren.

6. uit die winst worden de kosten van het aantrekken van (2) het kapitaal weer vergoed en

7. de winst wordt weer gebruikt om verder te investeren in de droom van de ondernemer

Duidelijke taal van Meckin. Vervolgens gaat de schrijver per hoofdstuk in op bovenstaande punten en geeft hij handvaten en praktijkvoorbeelden die steeds weer terug te brengen zijn tot de bovenstaande redenering. Hij geeft antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe moet je een jaarverslag (financieel rapport) eigenlijk interpreteren?

2. Op welke kengetallen moet ik eigenlijk letten?

3. Welke indicatoren zijn voor mij als ondernemer belangrijk?

4. Hoe stel je een financieel plan op? 

5. Wanneer moet ik lenen?

6. Wat zeggen de cijfers over de gezondheid van mijn bedrijf?

7. Welke kosten zijn nu écht belangrijk?

8. Hoe meet ik financieel succes?

Door de eenvoudige formules toe te passen kun je als ondernemer betere en snellere beslissingen nemen. Ik heb er meteen lol van omdat de complexe financiële formules tot eenvoudige handvaten zijn gereduceerd.

Als ondernemer ben je vaak bezig met lange termijnplannen. Maar kijk je dan wel goed naar wat die plannen gaan opleveren? Stel dat je eenvoudig kan terugrekenen wat een toekomstig project je in geld van vandaag oplevert? Dat is wel handig om te kijken of die beslissing wel zo goed uitpakt op de lange termijn? In vakjargon heet dit een DCF (discounted cash flow methode).

Tenslotte denk ik dat dit boek bij het maken van een kredietaanvraag of een businessplan heel goed kan helpen in het beter begrijpen van de manier waarop de bank naar je kijkt.

Eindoordeel:

Heel duidelijk boek over de basisbeginselen van financieel management. Het kan dienen als opfrisser van alles wat je hierover op school of tijdens je studie (in mijn geval) hebt geleerd en weer vergeten was. Het versterkt je inzicht over hoe een bank of investeerder naar jou en je bedrijf kijkt. Kortom, zeker lezen!

Gelezen door Willem Overbosch

Auteur: David Meckin 

Taal: Nederlandstalig - vertaald uit het Engels

Afmetingen: 160x20x240 mm 

Gewicht: 488 gr

ISBN10: 9052616752

ISBN13: 9789052616759 

Wil je ook een boekrecensie schrijven voor de MKB Servicedesk?

Neem contact met ons op via redactie@mkbservicedesk.nl