Hoe bereid ik me voor op een griepepidemie?

Wat zijn de gevolgen van een heftige griep onder je personeel?

20 december 2016

Eens in de zoveel tijd is het zover. Een griepepidemie. Of erger nog: een grieppandemie (wereldgriep). Hoe kun je je als ondernemer goed voorbereiden? Hoe maak je een pandemieplan?

Mijn werknemer meldt zich ziek, en nu?

In de piek van een griepepidemie is 30 procent van de werknemers ziek. Niet gek, want begint er één te hoesten en te proesten, dan steekt diegene daarmee een hele groep collega´s aan. Maar niet alleen zieke werknemers zorgen voor dat hoge percentage afwezigheid. Ook mensen die bang zijn zelf besmet te worden of moeten zorgen voor hun kinderen of snotterende partner, blijven thuis. En maak dat rondje maar eens verder af: leveranciers kunnen door ziekte minder producten leveren, de gezondheidszorg staat onder druk, lessen op scholen vallen uit en ga zo maar door.

Voorbereiden

Om te weten welke gevolgen een griepepidemie heeft voor je bedrijf en hoe je je bedrijf kunt voorbereiden om de schade tot een minimum te beperken, hebben overheid en werkgevers in kaart gebracht hoe ondernemers zich kunnen voorbereiden. Daarvoor is de handleiding bedrijfscontinuïteitsplan en tien dingen die je moet weten over een griepepidemie. Deze kun je downloaden bij de uploads in dit artikel. 

Wat is griep?

Verkoudheid, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn: je kent ze vast wel, de kenmerken van de griep. Elk jaar steekt weer hetzelfde virus de kop op dat 1 op de 100 Nederlanders plaagt, al dan niet met wat kleine aanpassingen. Een goede weerstand of een vaccin kan je hiertegen beschermen. Dat is anders met een griepepidemie. Dat is een nieuw virus, waar niemand weerstand tegen heeft en waarvoor nog geen vaccin bestaat. Vindt die epidemie wereldwijd plaats? Dan hebben we het over een pandemie.

Wat is een grieppandemie?

Bij deze soort griep krijgen veel mensen over de hele wereld dezelfde griep, zoals bij de Mexicaanse griep. Ook in het verleden was er al eens sprake van een wereldgriep. Zegt de Spaanse griep, de Aziatische griep of de Hong Kong griep je wat? Dat zijn voorbeelden van ernstige wereldgriepen waarbij veel mensen aan de ziekte overleden. 1 op de 3 mensen in Nederland wordt ernstig ziek tijdens een grieppandemie, die eens in de tien tot vijftig jaar voorkomt. En dat gaat snel: hoezen, niezen, praten tijdens een reisje, en je kunt alweer een hele groep mensen besmetten.

Speciaal bedrijfscontinuïteitsplan

Om de veiligheid en gezondheid van je werknemers te verbeteren en te zorgen dat bedrijfsprocessen gewoon door kunnen gaan tijdens een epidemie, kun je belangrijke maatregelen nemen, nog vóór die griep is uitgebroken. Daarvoor kun je een speciaal bedrijfscontinuïteitsplan maken, gericht op een grieppandemie. 

Checklistvragen

Denk daarbij aan vragen als: Zijn er binnen je bedrijf al mensen verantwoordelijk voor de coördinatie tijdens een grieppandemie? Weet je welk risico een verhoogd risico op besmetting loopt? Weet je of je bij personeeluitval van 10, 30 of zelfs 50 procent nog dezelfde diensten kunt blijven verlenen? En hebben griepmaatregelen uit het buitenland invloed op jou? Dit soort vragen komen misschien niet meteen bij je op tijdens het uitbreken van een grieppandemie, maar zijn belangrijk om in de gaten te houden.