Illegale arbeid moet strenger aangepakt worden

Werkgevers moeten eerder strafrechtelijk vervolgd kunnen worden

28 mei 2009

Volgens het CDA moeten werkgevers die zich herhaaldelijk schuldig maken aan het uitbuiten van illegale werknemers eerder gestraft kunnen worden.

Werkgevers moeten sneller strafrechtelijk worden aangepakt als zij zich bij herhaling schuldig maken illegale arbeid, dat vindt althans het CDA.

Volgens Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA komen ondernemers die arbeidsmigranten blijven uitbuiten “te makkelijk weg". Het CDA-Kamerlid zei dit donderdag in reactie op een brief van partijgenoot Piet Hein Donner. Deze ging over wat de burgemeester van Someren slavernij-achtige toestanden noemde bij een aspergestekerij in die gemeente.

Volgens van Hijum is de aspergestekerij in Someren een voorbeeld van een al eerder door deArbeidsinspectie beboete werkgever. Maar door steeds bezwaar en beroep aan te tekenen, weet het bedrijf de aanpak van de overheid tegen te werken.

Minister Donner wil dat de nieuwe EU-burgers zoals de Roemenen en Bulgaren sneller informatie krijgen over wonen en werken in Nederland, omdat deze vaak slachtoffer worden van uitbuiting. Verder heeft de minister vorig jaar al toegezegd te onderzoeken of uitkeringsinstituut UWV sneller een werkvergunning kan weigeren bij werkgevers die zich in het verleden al schuldig hebben gemaakt aan illegale arbeid.

Maar volgens van Hijum is dit onvoldoende. Hij wil naast de snellere voorlichting en de bestuurlijke aanpak van de Arbeidsinspectie, ook dat er eerder strafrechtelijk vervolgd kan worden. Nu volgt bij herhaalde overtreding eerst een nieuwe, hogere boete. Pas als een werkgever voor een derde keer betrapt wordt, kan de strafrechter ingeschakeld worden. Werkgevers kunnen dit echter voorkomen door elke keer in bezwaar en beroep te gaan. Volgens van Hijum moet een bedrijf al bij de tweede keer dat het betrapt wordt, strafrechtelijk vervolgd worden. Ook moet bij herhaling van illegale arbeid een bedrijf kunnen worden stilgelegd. Bovendien zouden alle kosten voor het uitzetten van illegale weknemers moeten worden verhaald op de werkgever die deze in dienst hadden.

Bron:Nu.nl