'Nederlandse mkb loopt achter met software'

Vooral online toepassingen worden weinig gebruikt

24 juni 2013 1 minuten

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf loopt achter met investeringen in software waarmee werknemers altijd en overal kunnen werken. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft. Het softwarebedrijf vroeg mkb’ers in vijftien landen naar hun gebruik van ICT. In Nederland deden bijna 3200 mkb-bedrijven mee.

Opmerkelijk slecht

De slechte score is opmerkelijk, want eerder liepen de Nederlandse mkb’ers juist voorop met investeringen in ICT. Nu maken ze minder gebruik van de nieuwste (online) toepassingen. Zo geeft ruim 45 procent van de ondernemers aan dat zij geen software hebben om samen aan documenten te werken. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde van 23,2 procent. Ook zegt bijna twee derde van de Nederlandse ondernemers geen mogelijkheden te hebben om online te vergaderen. Ook dat is hoger dan het gemiddelde van 40 procent.

Tijd voor de volgende stap

Daarnaast geeft ruim 68% van de Nederlandse mkb’ers dat zij niet beschikken over software die klanten in staat stelt onlinediensten te kopen. Dat is 23 procent hoger dan het wereldwijde gemiddelde. Bovendien beschikt meer dan 40 procent niet over software om klantgegevens te interpreteren en te benutten, ten opzichte van 30,4 procent wereldwijd.

Uit het onderzoek valt dus te concluderen dat het tijd is voor ondernemers om de volgende stap te zetten, zodat het mkb er weer net zo goed voor komt te staan als een aantal jaar geleden.

Bron: zibb.nl