Wie is verantwoordelijk voor de ergonomie van de werkplek thuis?

Thuiswerken en de arbo-wetgeving

21 juli 2020

Thuiswerken kan voor zowel de werknemer als de werkgever een hoop voordelen opleveren. Het is bij werken vanuit huis wel belangrijk om als werkgever aandacht aan de werkplek te schenken. Zo kun je gezondheidsklachten bij je personeel voorkomen.

Wie is verantwoordelijk?

Over het inrichten van de thuiswerkplek bestaat veel verwarring. Is de werknemer of de werkgever verantwoordelijk? Jij als werkgever moet voldoen aan de zorgplicht, dus je moet altijd zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor je werknemers. Een ander onderdeel van deze zorgplicht is dat je je medewerkers actief moet informeren over hoe zij hun werk gezond en veilig kunnen doen en tegen welke risico's ze aan kunnen lopen bij thuiswerken. Dit moet een terugkerend onderwerp van gesprek zijn, met één keer benoemen ben je er dus niet.

Eisen aan de thuiswerkplek

Sinds 1 november 1994 valt thuiswerk onder de Arbowet. Zo stelt de Arbowet eisen aan de werkplek waar de werknemer het thuiswerk uitvoert. De Arbonorm geldt voor werkplekken waar medewerkers langer dan twee uur werken. Een goede thuiswerkplek betekent dat medewerkers ook thuis hun computerwerk in een gezonde werkhouding kunnen uitvoeren. Hierdoor is de kans op gezondheidsklachten aan rug, nek, schouder, arm, pols en hand kleiner.

Ergonomische eisen voor de werkplek zijn voor de stoel, de tafel, het beeldscherm, het toetsenbord, de muis, de verlichting en een voetensteunvlak. Als een werknemer veel papierwerk moet lezen, is een documenthouder volgens de Arbonorm ook verplicht.

Apparatuur en meubilair beschikbaar stellen

Als werkgever is het belangrijk om na te gaan wat de ergonomische kwaliteit is van de thuiswerkplek. Als de thuiswerkplek van de medewerker niet aan de ergonomische eisen voldoet dan kan je als werkgever apparatuur en/of meubilair ter beschikking stellen.

Let op: Het inrichten van een ergonomische werkplek kost €2000,- tot €3500,-. Als je medewerker thuis al een goede werkplek heeft dan hoef je als bedrijf uiteraard geen computer of meubilair meer ter beschikking te stellen voor de thuiswerkplek.

Tips

Stel een checklist op en vraag je medewerker deze te gebruiken om de thuiswerkplek te beoordelen. Op deze manier kun je nagaan of de werkplek voldoet aan de ergonomische eisen voldoet. Laat de medewerker eventueel een foto van zijn werkplek maken, zodat je als werkgever kunt beoordelen welke aanpassingen nodig zijn.