Facebook belangrijker dan salaris

Een vijfde neemt ontslag bij twitterverbod

27 april 2011 1 minuten

Voor werknemers tussen de 25 en 35 jaar is het erg belangrijk om onder werktijd vrij te mogen internetten. Het mogen 'twitteren' en 'facebooken' is zelfs belangrijker dan het salaris. Dat blijkt uit onderzoek.

Even kijken of er nog updates zijn van je vrienden op Facebook of nieuwtjes checken op Twitter. Voor acht op de tien werknemers is de vrijheid om onder werktijd op deze sociale netwerksites te mogen zitten belangrijker dan het salaris dat ze verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse IT-magazine Computing. Het blad deed onderzoek onder 1600 werkgevers en werknemers in Groot-Brittannië, de VS, Duitsland en Australië.

Ontslag nemen 2.0

Voor een vijfde van de ondervraagden is het 'twitteren' en 'facebooken' zelfs zo belangrijk dat een verbod hierop een reden zou zijn om ontslag te nemen. Vooral werknemers tussen de 25 en 35 jaar hebben sociale netwerksites hoog in het vaandel staan, omdat ze al op jonge leeftijd gewend zijn aan het dagelijks gebruik van internet.

Doe je voordeel met de nieuwe generatie werknemers

Je zou zeggen dat het een negatieve ontwikkeling is als je werknemers de hele tijd zitten te e-socializen onder werktijd. Maar je kunt er ook je voordeel mee doen. Om een aantrekkelijke werkgever voor deze 'screenagers' te worden (of blijven), is het belangrijk om ze juist de ruimte te bieden om werk en privé te kunnen combineren. Dit kan door middel van mobiel werken, de werknemer kan dan immers gemakkelijker zijn eigen tijd indelen. Het voordeel van de nieuwe generatie werknemers is dat ze al gewend zijn om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Een bijkomend voordeel van mobiel werken is bovendien dat werknemers productiever worden en minder stress ervaren dankzij flexibele werktijden.

Auteur

Liesbeth Meenink