Nieuwe garantieregeling voor het mkb in de maak

EZ werkt aan steunpakket

21 december 2017 1 minuten

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is bezig met een nieuwe garantieregeling van anderhalf miljard euro. Dit moet de eigenvermogenspositie van ondernemers in het mkb verbeteren.

Dit meldt het Financieele Dagblad vandaag.  Rob Wolthuis, secretaris ondernemersfinanciering bij MKB-Nederland, lichtte de regeling vanochtend  toe op BNR Nieuwsradio. Hij rekent erop dat de regeling nog deze zomer af zal zijn. Zo kan een nieuwe minister van Economische Zaken de regeling gelijk tot uitvoering brengen, als de markt weer aantrekt.

Private investeerders

Bij de nieuwe regeling is het de bedoeling dat private investeerders een fonds opzetten dat investeert in het eigen vermogen van ondernemers in het mkb. De eerste 20% is voor het risico van deze durfinvesteerders. De rest zal bestaan uit garantieregeling van de staat. Via een openbare aanbesteding zullen twee of drie van zulke steunfondsen worden opgericht.

Ondernemers komen lastig aan krediet

Sinds de kredietcrisis is het voor veel ondernemers in het mkb lastig om krediet te krijgen bij de bank. Ondernemers met een sterke eigenvermogenspositie hebben meer kans op succes bij een kredietaanvraag. De nieuwe garantieregeling moet hierin voorzien. Er zijn ook andere overheidsregelingen die een ondernemer kunnen helpen met het verkrijgen van krediet.