Verruiming aantal koopzondagen steeds dichterbij

Onderwerp blijft gevoelig binnen de politiek

09 augustus 2010 2 minuten

De kans dat er voor het eind van het jaar een verruiming van het aantal koopzondagen komt, wordt steeds groter. Dit tot grote vreugde van D66 en GroenLinks. De ChristenUnie is er minder blij mee en vreest voor de kleine ondernemer.

Als het aan Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) ligt, kunnen ondernemers nog voor de kerst hun winkel vaker openen op zondag. En het lijkt erop dat ze hun zin gaan krijgen. Het wetsvoorstel van de twee linkse partijen om de Winkeltijdenwet aan te passen, is al goedgekeurd door de Raad van State. Dit adviesorgaan toetst het voorstel op kwaliteit en uitvoerbaarheid en zag geen bezwaren. De wet kan dus meteen na het zomerreces in de Tweede Kamer worden besproken. 

Wat willen de partijen veranderen?

D66 en GroenLinks willen dat niet de rijksoverheid, maar gemeenten voortaan zelf kunnen bepalen hoeveel koopzondagen er in hun gemeente zijn. Uiteraard moeten zij dan in goed overleg met de plaatselijke mkb'ers afwegen of en onder welke voorwaarden winkels op zondag hun deuren mogen openen. De politieke partijen kunnen op steun rekenen van MKB-Nederland en VNO-NCW. Ook Detailhandel Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn voor het plan.

'Verstoring van de zondagsrust'

De ChristenUnie ziet niks in het plan en wil het aantal koopzondagen juist verder inperken. De partij is bang dat door een verruiming van het aantal koopzondagen de 24-uurs economie steeds dichterbij komt. Dit vormt een bedreiging voor de zondagsrust en natuurlijk voor de kleine winkeliers die onmogelijk zeven dagen per week open kunnen zijn. 

Wat vind jij?

Grote winkelketens gooien maar al te graag hun deuren open op zondag, maar voor mkb'ers wegen de voordelen niet altijd op tegen de nadelen. We zijn benieuwd wat jij als (kleine) ondernemer vindt van een verruiming van het aantal koopzondagen. Ben je voor of juist tegen? En waarom? Laat het hieronder weten!