Per ongeluk het ultieme schoolvoorbeeld

Column | Mobiel werken

27 augustus 2012

Misschien had je het vroeger op school ook wel eens: de juf vond je werkstuk zo mooi dat je als voorbeeld voor de klas mocht komen. Ik vond dat reuze ongemakkelijk, want wist ik veel.. ik was gewoon lekker bezig.

Whitepaper Hoe bedien ik mijn klanten online?

Het gevoel dat ons nu wel eens bekruipt als het gaat om Het Nieuwe Werken, is soortgelijk. Want ja, we werken EXTREEM mobiel, al twee jaar. En ja, we weten wat erbij komt kijken. Maar nee, het is nooit ons doel geweest om ‘nieuw te gaan werken’. 

Tussenoplossing

We zochten een manier om om te gaan met files en tijdverlies, onze uiteenliggende woonplaatsen (Amersfoort en Den Haag) en het feit dat we wel een kantoor nodig hadden om medewerkers een prettig honk te bieden, maar tegelijkertijd zoveel onderweg zijn naar klanten dat een kantoor ook wel zonde is. 

Wild plan

Praktisch en besluitvaardig als we zijn, werd een wild plan (laten we gaan werken in een bus) binnen een jaar werkelijkheid. En inmiddels toeren we nu twee jaar rond in onze hightech verbouwde Amerikaanse schoolbus, waarin alles zit wat je nodig hebt om kantoortje te spelen. We weten welke planningsvaardigheden, flexibiliteit en tools je nodig hebt om volledig mobiel te werken. En we ervaren dagelijks de voor- en nadelen in de praktijk, waarover je in onze volgende columns meer kunt lezen.

Het punt is dat toen we begonnen met dit plan, we nooit het streven hadden om aan de slag te gaan met mobiel werken. We hadden allerlei losstaande problemen en uitdagingen die we toevallig met één grote oplossing (13 ton staal, 13 meter lang) tegelijk konden tackelen. 

Waarom zou jij mobiel gaan werken?

Dat is eigenlijk de kern van mijn advies. Mocht je aan de slag willen met Het Nieuwe Werken, vraag je dan af wat je beweegredenen zijn. Want het is geen streven of wondermiddel op zich. Een nieuwe aanpak wordt pas succesvol als je kan formuleren welke problemen, onhandigheden of uitdagingen je het hoofd wilt bieden. Alleen dan heeft het zin om je de moeilijkheden op de hals te halen van het veranderen van werkwijzen. En alleen dan kun je na verloop van tijd kijken en tevreden zeggen: "Ja, het was het me waard". Dus: stop ‘iets met mobiel werken’ te willen totdat je weet wat je echt wilt bereiken!

PS

Dat we door ons mobiele kantoor haast als schoolvoorbeeld voor Het Nieuwe Werken worden gezien vinden we niet echt ongemakkelijk hoor. Sterker nog, we delen onze ervaringen graag. Dus mail gerust als je iets wilt weten. 

Auteur

Chantal Verweij