Hoe bespaar ik op verlichting?

Gebruik led-verlichting in plaats van halogeen-verlichting

24 september 2010 18 september 2013

Verlichting is een belangrijk onderdeel in je bedrijf en daarom vaak de grootste kostenpost op je energierekening. Je kunt simpel besparen op licht en dat hoeft je niet veel te kosten. Begin bij led-verlichting.

Dag gloeilamp, hallo led-verlichting Traditionele gloeilampen geven meer warmte af dan licht. Pak maar eens een gloeilamp vast die net een uur aan is geweest. Moderne verlichting is energiezuinig, heeft een langere levensduur en geeft meer licht dan warmte. Toch vinden veel ondernemers het moeilijk om de juiste vervanger voor de gloeilamp te kiezen. Ze zijn bang dat alternatieven als de spaarlamp, halogeenlamp en ledverlichting veel duurder zijn en niet hetzelfde resultaat geven als de gloeilamp. Maar dat is achterhaald!

Spaarlamp Spaarlampen heb je in alle soorten, maten en sterktes. Sommige merken hebben zelfs dimbare spaarlampen. Het klopt dat spaarlampen duurder zijn dan gloeilampen: een spaarlamp kost gemiddeld drie keer zoveel als een gewone gloeilamp. Daar staat tegenover dat een spaarlamp zes tot tien keer zo lang meegaat en slechts eenvierde van het aantal watt gebruikt. Per lamp bespaar je zo 60 tot 100 euro over de totale levensduur. Uiteindelijk kun je dus enorm op licht besparen. Bovendien geven ledlampen en spaarlampen veel minder warmte af, wat je kan helpen om je koellasten te beperken. Behalve voor een spaarlamp, kun je (daarnaast) ook kiezen voor bewegingsmelders.

Tip: Moeite met het maken van een keuze? Gebruik deze tabel:

###TABEL HIER INVOEGEN###

+ = lage waardering, +++ = hoge waardering

Bewegingsmelders In ruimtes als het toilet, het magazijn, de kelder of een opslagruimte blijft nog te vaak het licht branden. En dat terwijl je er vaak hooguit een paar uur per dag te vinden bent. Hier valt dus simpel energie te besparen, bijvoorbeeld door het plaatsen van bewegingssensoren. Die zorgen ervoor dat het licht automatisch aan en uit gaat. Je kunt deze sensoren voor alle soorten verlichting gebruiken. Een rekenvoorbeeldje: in een magazijn hangen tien tl-buizen, die ongemerkt de hele dag branden en zo 420 euro aan stroom verbruiken. Dankzij de bewegingsmelder blijken de lampen 40 tot 60 procent van de tijd uit te staan. Dat bespaart je dus gemiddeld 210 euro aan stroom. Je hebt je bewegingsmelder van 200 euro er dus binnen een jaar uit.