Excelleren.nu 'schot in de roos' volgens HISWA

'Hands-on mentaliteit van ondernemers watersport moet veranderen'

17 september 2012

MKB Servicedesk sprak met Herbert L. van Oord, manager arbeidsmarkt en opleiding.

Excelleren.nu is een project dat wordt geleid vanuit MKB-Nederland en veertien verschillende branche-organisaties. Wij vroegen verschillende brancheorganisaties: wat vinden jullie van Excelleren.nu? Deze keer Herbert L. van Oord, van de brancheorganisatie voor de watersportindustrie.

Vertel eens over de Hiswa?

"HISWA staat voor: Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport. Bij HISWA Vereniging zijn circa 1.200 bedrijven in de Nederlandse watersportindustrie aangesloten. De leden van HISWA Vereniging vertegenwoordigen tweederde van de omzet en werkgelegenheid in de sector."

Wat vinden jullie van het project?

"Voor ons komt het project als eens schot in de roos. Afgelopen zomer hebben we een arbeidsmarktonderzoek laten uitvoeren en daaruit bleek al dat veel ondernemers niet veel doen op het gebied van HR en opleidingen voor het personeel. We wilden hier iets mee doen, maar hadden daar niet de financiële middelen voor. Dit project biedt uitkomst!"

Is er veel animo?

"We denken dat we er wel het nodige voor moeten gaan doen, de aanmeldingen zullen niet vanzelf komen. Dat bleek ook uit het onderzoek, waarin een aantal ondernemers aangaf dat leren voor hun niet belangrijk was. Ondernemers in het mkb zijn mensen met een hands-on mentaliteit. Die zijn gewoon bezig met hun bedrijf en zijn niet gewend om naar de mens te kijken. Maar dat is uiteindelijk wel nodig. We moeten dertig adviezen gaan maken. En dat gaan we realiseren!"

Wat zijn je verwachtingen van dit project?

"We kunnen met dit project niet verwachten dat de hele branche straks opeens ‘opleidingsminded’ is. Onze verwachting is dus niet al te hoog, maar voor de deelnemende bedrijven is dit absoluut goud."

Heb je nog een oproep aan de leden?

"Dit is je kans om zomaar een HR-adviseur voor 40 uur in jouw bedrijf te krijgen en een plan op maat te ontvangen. Je bent gek als je daar geen gebruik van maakt!"

Wil je meer weten over hoe de Hiswa jou verder kan helpen? Laat dan hier je gegevens achter.