Hoe hoog is jouw pensioen?

Meer dan de helft van de ondernemers heeft geen idee

18 november 2010 1 minuten

Later. Denk jij daar wel eens over na, bijvoorbeeld van welk bedrag je na je pensionering moet gaan rondkomen? Nee? Je bent niet de enige. Meer dan de helft van de ondernemers heeft geen idee hoe hoog hun pensioen is. Dit blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio.

Vooral de jongere ondernemers (> 45 jaar) blijken nauwelijks bezig te zijn met hun oude dag. Ondernemers zijn ook argwanend tegenover de pensioenfondsen. Bijna 40 procent verwacht namelijk niet dat ze het geplande pensioen krijgen, slechts een kwart doet dat wel. Hierdoor denkt 20 procent van de ondernemers niet eens te kunnen stoppen met werken wanneer ze eenmaal hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.  

Zo bouw je een pensioen op

De meeste ondernemers zorgen voor extra inkomsten na hun pensioen door te sparen (57 procent). Andere ondernemers kiezen voor een aanvullende pensioenregeling (38 procent), beleggen in aandelen (18 procent) of onroerend goed (12 procent). 

Een pensioenplan in vijf stappen

Als je later niet met een droge boterham achter de geraniums wil belanden, doe je er verstandig aan om toch eens even goed na te denken over later. Loop de volgende vijf stappen door om te bepalen hoeveel je moet opbouwen. 

1. Stel vast op welke leeftijd je wil stoppen met werken.

2. Bedenk hoeveel inkomen je nodig hebt als je gestopt bent met werken. (Weet je het niet? Hou dan minimaal 50 procent en maximaal 70 procent van je huidige inkomen aan)

3. Zijn er mogelijkheden om je financiële ruimte te vergroten voor je oudedagsvoorziening? (Het verkopen van je bedrijf, de overwaarde van je huis, of een erfenis)

4. Bereken hoeveel je nodig hebt voor je partner en/of kinderen.

5. Bedenk hoe je wilt sparen voor je oude dag. 

Bron: BNR