Mainstream of baanbrekend?

Column | Het kiezen van de juiste huisstijl

09 januari 2013 2 minuten

Dit keer verlaat ik het voor mij vertrouwde domein ‘Mobiel Werken’ en neem ik je mee in de ontwikkeling van onze huisstijl. Het doorbreken van bestaande conventies was voor ons daarbij erg belangrijk.

Zo’n 6 jaar geleden stonden we voor de uitdaging een naam voor ons telecombedrijf te bedenken en daarbij een logo en huisstijl te ontwerpen. De grondleggers waren drie net afgestudeerde studenten die het ondernemerschap wel zagen zitten. Er was nog niet voldoende in kas om dit soort zaken aan professionals uit te besteden. En ach, handig met de computer waren ze toch wel. Na enkele studentikoze zolderkamergesprekken, was de naam snel bedacht. Creaforti. Een samenvoeging van 2 Latijnse woorden, te weten: creare (maken) en fortis (sterk). Lekker eigenwijs en onderscheidend. Niks oubollige afkortingen of iets met persoonlijke namen, wat toentertijd gebruikelijk was in de telecom markt.

Wingding als beeldmerk

Een beeldmerk bij de naam kon natuurlijk ook niet ontbreken. Dit werd uiteindelijk een zogenaamde ‘Wingding’, bij toeval ontdekt via een niet eerder gebruikte toetscombinatie (zie rechts onder de foto van Remco voor een voorbeeld van het oude logo). De meningen daarover waren sterk verdeeld, vele associaties werden gemaakt. Het maakte in ieder geval de tongen los. Doel bereikt!

Huisstijlkleur

De keuze in huisstijlkleur volgde daarna. Veel kleuren waren al geclaimd door andere aanbieders in onze markt. Magenta, dat moest het worden. Per definitie opvallend. Dat onderstreepte nog eens extra onze eigenzinnige aanpak. Naderhand realiseerden we ons dat op hetzelfde moment de communicatieadviseurs van een bepaald telecomnetwerk ook druk in de weer waren met het in de markt zetten van een nieuwe merknaam. Het laat zich raden welke. De introductie van Creaforti leverde wat huisstijlkleur betreft daarom, laat ik zeggen, bijzondere gesprekken op. Maar zie hier, roze of magenta - daar zijn we nog steeds niet uit - is nog steeds onze huiskleur. In de beginjaren moesten we nog kletsen als Brugman om duidelijk te maken dat we geen verbintenis hadden met dit netwerk, maar gaandeweg werden we herkend op onze eigen merkbeleving. En nog steeds. Daar zijn we natuurlijk erg trots op.

Vaarwel Wingding

Medio 2009 hebben we ons logo eens tegen het licht gehouden en besloten deze te laten herzien door ons communicatiebureau. De huiskleur is gebleven. Daar was niets mis mee. Het logo is krachtiger gemaakt, passend bij de volwassenheid van onze organisatie. Het iets te fantasierijke beeldmerk is komen te vervallen. Die had z’n werk gedaan. 

De tip: stel je niet mainstream

We hebben ons bij de start van onze onderneming dus niet mainstream opgesteld. Ik durf zelfs te stellen dat we in die tijd redelijk baanbrekend waren. We hebben ons hart gevolgd en bestaande conventies naast ons neergelegd; voor een startende mkb-ondernemer doorgaans best uniek. Wat ik met dit verhaal wil zeggen? Volg je gevoel en ga uit van eigen inzicht en kracht. 

Meningen delen over van alles en nog wat? Volg me dan op Twitter: @remcodoeve

Auteur

Remco Doeve