Mijn eindejaarstips!

Column | Maarten Zemann

01 september 2015 2 minuten

Heb je het ook zo gehad met 2010? Kun je het ‘C- woord’ niet meer horen? Tijd om vooruit te kijken naar 2011: wat ga jij in 2011 anders doen?

Maak je al optimaal gebruik van onze fiscale tips? Al eens goed gekeken naar de mogelijkheden betere condities bij je leveranciers te bedingen?

Boeien en binden betekent aansluiting vinden!

Als de economie het komende jaar aantrekt, zijn het je beste medewerkers die als eerste vertrekken. Het is een bekende, maar vaak genegeerde les uit eerdere crisisperiodes. Boeien en binden dus. Hoe? Niet elke jonge medewerker gaat voor ‘vrijheid’ van werken, niet elke oudere medewerker gaat voor status. Maatwerk, mensen! En denk aan de nieuwe Werkkostenregeling!

Hier en nu

In het komende jaar gaat het allemaal nog sneller. Kreeg je in 2010 misschien een brief van een boze klant, in 2011 staat zo’n klaagzang minuten later al op Twitter, Linked-In en, als het even tegenzit, op WikiLeaks. In 2011 gaat alles om hier en nu. Zorg dat je razendsnel bent en eis dit ook van je medewerkers, leveranciers en handelspartners.

Koop een bedrijf in 2011

Heb je voldoende liquide middelen? Stiekem op zoek naar uitbreiding? Koop een bedrijf. De vergrijzing zorgt ervoor dat talloze ondernemingen te koop staan. Ben je jong en willig en wil je ondernemer worden? Koop een bedrijf!

‘Green fatigue’

Aangezien in veel sectoren van het MKB een groot deel van de bedrijven met MVO (deze afkorting leg ik niet meer uit) bezig is, neemt het onderscheidende karakter in rap tempo af. Je klant (vaak de consument) wordt dusdanig bestookt met duurzaamheidsboodschappen dat hij/zij lijdt aan ‘green fatigue’. Je klant wil een ‘Beter Milieu’, maar ook een ‘Big Mac’...

Maart 2011. Verkiezingen Provinciale Staten

Welke politieke partij in jouw provincie is het meest ondernemersvriendelijk? En daarbij: door de Provinciale Staten worden ook de leden van de Eerste Kamer gekozen. Belangrijk in het kader wat overheidsbeleid en mogelijke wetswijzigingen die voor jou als ondernemer impact kunnen hebben.

Tot zover,

Ik wens je een succesvol 2011. Zoek de balans tussen werk en privé!

Auteur

Maarten Zemann