Het Nieuwe Wonen, iedereen naar Almere?

Column | Adoptieproces Het Nieuwe Werken

27 augustus 2012 2 minuten

Wat hebben Het Nieuwe Wonen en Het Nieuwe Werken met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze allebei met 'Het Nieuwe' beginnen, ziet Jeroen Komen ook overeenkomsten in het adoptieproces.

Wonen kan beter, efficiënter. Woningnood kenmerkt ons land al jaren. Hoewel de nood hoger is geweest dan nu. We hebben daar veelbelovende oplossingen voor gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan De Bijlmer. Ruim opgezet, grote appartementen, metrolijn erbij. Goede uitvalswegen en een slimme planologische indeling. Aanvankelijk een groot succes, erg populair. Ikzelf heb er gewoond als peuter.

Het Nieuwe Wonen, iedereen naar Almere?

Ook op Almere en Lelystad mogen wij Nederlanders trots zijn. Een Japanse vriendin van mij ging er sightseeing. Allereerst natuurlijk omdat we het land van de zee gewonnen hebben, maar ook omdat het daar vol zit met moderne snufjes en inzichten. Je mag er de auto niet wassen op straat, omdat de zeep de riolering ontregelt. De wijken hebben innovatieve straatnamen. Er is veel ruimte voor recreatie, mooi aangelegde bossen, stranden en haventjes. En zelfs een natuurgebied, waar het zwakke “wild” ’s winters al dan niet afgeschoten moet worden.

Criminaliteit

Tientallen jaren na de bouw kwamen we de nodige keerzijdes tegen van Het Nieuwe Wonen. Criminaliteit en zichtlijnen op straat. Files op de A6. Hangjongeren. Kil en winderig. Leegstand. Wegverzakkingen op de A10. Werkeloosheid. En iets ingewikkelds over integratie en allochtonen.

Niet voor iedereen

Als je nu vanaf een afstandje kijkt, zie je dat een flink aantal mensen, honderdduizenden, enorm tevreden is met Het Nieuwe Wonen. Maar er zijn beslist miljoenen Nederlanders die liever in een bruisende binnenstad wonen. Of in een echte jaren-dertig-woning. Ondanks parkeerproblemen en isolatiewaarden.

Het Oude Werken

Grote kans dat we de geschetste gang van zaken opnieuw meemaken rond Het Nieuwe Werken. Momenteel haast een hype. Veel positieve beloftes over productiviteit, eigen verantwoording en een verlaagde CO2 uitstoot. Om over “The Cloud” nog maar te zwijgen. Gaat iedereen er blij van worden of houden op langere termijn meer mensen vast aan “Het Oude Werken”? Misschien dezelfde mensen die nu graag “Het Oude Wonen” omarmen. Natuurlijk, die mensen eisen allemaal een reukvrij riool, stabiele elektriciteit en breedband internet in hun oude woningen. Ze blijven zoeken naar een parkeerplaats en hebben geluidsoverlast, maar dat is hen de sfeer waard.

Mobiel werken en Identity Theft

Welke serieuze keerzijdes gaan we tegenkomen van Het Nieuwe Werken? Identity theft? Vereenzaming? Internetopstoppingen? En kunnen we iedereen blij maken met de nieuw geboden ruimte? Tuurlijk niet, zelfs met Flevo-subsidies gaat dat niet lukken.

Keizersgracht was ooit nieuwbouwwijk

We moeten niet vergeten dat verandering gewoon enorm veel tijd nodig heeft. Ik woon inmiddels – en velen met mij - met veel plezier in Leidsche Rijn. Dat is “Het Nieuwe Wonen 2.0”, dankzij een halve eeuw ervaring met De Bijlmer en de Flevopolder. En beeld je eens in, hoe baanbrekend het moet zijn geweest om buiten de binnenste gracht van Amsterdam te gaan bouwen? En hoe lang het geduurd moet hebben voordat het daar gewild werd!

Aan welke aspecten van Het Nieuwe Werken ben jijzelf nu toe, en welke gewoontedieren in je omgeving lopen daar de komende jaren nog lang niet voor warm? Respecteer eenieders tempo en voorkeur!

Auteur

Jeroen Komen