Emigreren en Ondernemen - Ineke van Staaveren

100 checks voor vertrek naar het buitenland

05 april 2011

Onlangs zat ik in de uitzending van Tros in Bedrijf samen met Ineke van Staaveren te praten over haar boek Emigreren en Ondernemen. Ineke heeft zelf meerdere bedrijven opgezet en verkocht. Op dit moment is ze ondernemerscoach en helpt ondernemers die naar het buitenland willen. Natuurlijk is de link met de MKB Servicedesk en ondernemers helpen snel gelegd. Na afloop van de uitzending kreeg ik een exemplaar van het boek mee en heb het datzelfde weekend uitgelezen

Het was het weekend van de emigratiebeurs 2011 met een recordaantal van meer dan 11.000 bezoekers. Jaarlijks verhuizen er meer dan 111.000 Nederlanders naar het buitenland (CBS).  De verwachting is dat dit cijfer in de toekomst zal toenemen tot 130.000 per jaar. Onderzoek van het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) toont aan dat avontuur, rust, ruimte, natuur en veiligheid als belangrijke redenen om te emigreren worden genoemd. Emigranten storen zich in steeds hogere mate aan bevolkingsdichtheid, files, kosten voor levensonderhoud, criminaliteit en de maatschappelijke problemen rondom de multiculturele samenleving.

Groot deel emigranten start in het buitenland een eigen bedrijf

Het boek Emigreren en Ondernemen is heel praktisch geschreven neemt de lezer in 100 stappen mee naar het buitenlandse ondernemersavontuur. Ineke neemt je mee in de stappen richting het ondernemerschap en het schrijven van je businessplan. Ze maakt je bewust van het belang van een goede financiële planning en het nut van goede communicatie. Zowel met je eigen levenspartner, je gezin als met je zakenpartners. Zeker in het buitenland gelden andere regels en is het soms lastig om de juiste marketingstrategie te ontwikkelen.

Ervaringsverhalen en praktische tips

Wat ik zo aantrekkelijk aan het boek vind, is de eenvoud waarmee het geschreven is. Praktische tips worden afgewisseld met ervaringsverhalen van ondernemers in Frankrijk, Portugal en Spanje. Wel onstaat de indruk dat elke ondernemer in het buitenland een bed & breakfast of hotel begint. Natuurlijk is dat de droom van veel mensen, maar ik kan mij niet voorstellen dat er geen andere voorbeelden zijn. Het gaat uiteindelijk toch om die droom in combinatie met het een stuk lef en ambitie. De serie: “Het roer om” gaat immers ook altijd over dit soort voorbeelden.

De droom lijkt vaak te eindigen in een enorme ramp, zonder geld in een ander land. Maar de realiteit is vaak anders. Na jaren van ploeteren komt het vaak toch goed. Plannen worden aangescherpt en dromen worden bijgesteld.

Emigreren en ondernemen is geschreven voor alle mensen met een ondernemersdroom, die naar het buitenland willen. Het is niet geschreven voor ervaren ondernemers met een buitenlandse ambitie, daarvoor vind ik het te algemeen. Maar dat geeft niet, juist de ervaringsverhalen maken het toch een aantrekkelijk boek. Hebben we uiteindelijk niet allemaal die droom van een kasteel of boerderij in Frankrijk of Spanje? Ja toch....

Auteur

Willem Overbosch