Eén op tien raakt arbeidsongeschikt

Willem Overbosch in de krant TC Tubantia over arbeidsongeschiktheid bij ondernemers

17 mei 2011 2 minuten

Eind april verscheen er bij de Twentse krant TC Tubantia een special over arbeidsongeschiktheid. Directeur van MKB Servicedesk, Willem Overbosch, werd voor die special geïnterviewd over dit onderwerp. Lees hier het artikel.

Arbeidsongeschiktheid kan het bestaan van een onderneming in gevaar brengen. Inkomsten kunnen dalen, terwijl de kosten wel betaald moeten worden. In 2004 werd de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (WAZ) afgeschaft, waardoor ondernemers niet meer verplicht zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Volgens MKBservicedesk.nl heeft maar ongeveer 50 procent van de zelfstandig ondernemers een AOV afgesloten. Dat terwijl één op de tien ondernemers (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt.

Risicoafweging

Het wel of niet afsluiten van een AOV is volgens Willem Overbosch, oprichter van MKB servicedesk, een risicoafweging. ‘Sommige ondernemers hebben een partner die genoeg verdient voor het hele gezin, of ze hebben genoeg eigen vermogen. Dat zijn twee redenen waarom ondernemers geen AOV afsluiten.’

Te duur

Een andere reden is dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur gevonden wordt. ‘Geen geld hebben is ook duur’, aldus Overbosch. Er zijn drie manieren waarop ondernemers de kosten voor een verzekering laag kunnen houden. Zo kan de periode van eigen risico verlengd worden, bijvoorbeeld als de ondernemer een buffer heeft. Een tweede manier is om de eindleeftijd aan te passen. Overbosch: ‘Van 65 naar 60 kan al wat schelen.’ En een andere manier is het bedrag aan te passen waarvoor verzekerd wordt. Hoe lager het bedrag dat maandelijks uitgekeerd moet worden bij arbeidsongeschiktheid, hoe lager de premie.

Zelf geld sparen

Als alternatief voor een AOV kan een ondernemer natuurlijk zelf geld reserveren. Een andere optie is een collectieve verzekering bij branche- en beroepsorganisaties. Voorbeelden van organisaties die hun leden deze mogelijkheid bieden zijn Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers, CNV Zelfstandigen en FNV Zelfstandigen. Als laatste is het mogelijk een vrijwillige Ziektewetverzekering of een WIA-verzekering bij het UWV af te sluiten. Dit geldt alleen voor zelfstandige ondernemers die vanuit een uitkering starten met hun bedrijf.