Bezoek aan familiebedrijf van Bommel

Verdubbeling van de omzet in 6 jaar

16 december 2009

Vorige week dinsdag was ik te gast bij een vriend van mij, Reynier van Bommel. Hij is sinds 2000, samen met zijn broer Floris verantwoordelijk voor het familiebedrijf van Bommel. Het was een middag vol inspiratie en discussie over ondernemersthema's.

Innovatie en groei

Zijn opa dacht dat de fabriek nooit meer dan 150.000 paar schoenen zou verkopen. Ook was de overname van "dorpsconcurrent" AvanG iets waar opa van Bommel fel op tegen was. Toch heeft Reynier het samen met zijn broer gepresteerd om zowel de verkoop van schoenen te laten groeien naar boven de 350.000 paar en is de concurrent overgenomen.

Hoe overleeft een familiebedrijf in de schoenen?

We hebben gelunched in de plaatselijke kroeg. Reynier zit daar elke vrijdag met het hele managementteam een "twaalfuurtje" te eten. Daar wordt ook de week doorgesproken en komt trouw Frans van Bommel( inmiddels gepensioeerd) meeluisteren naar de huidige stand van zaken. Het familiebedrijf doet het erg goed. De introductie van de innovatieve lijn Floris van Bommel lijkt een gouden zet geweest te zijn. Daarnaast wordt er daar waar mogelijk gebruik gemaakt van efficiente productieprocesseen, efficient voorraadbeheer en een goed ERP pakket. Omzetten en voorraaden worden op artikel niveau in de gaten gehouden. Veel producten worden geproduceert en meteen verkocht, waardoor voorraadkosten laag zijn. Van Bommel gaat verder uitbreiden naar België en Duitsland en kiest ook daar voor innovatieve strategiën.

De productie van de Bommel schoen

Het maken van de klassieke van Bommel schoen blijft grotendeels handwerk, waarbij vakmanschap telt. Elk paar wordt met de hand gemaakt en gecontroleerd. Indrukwekkend om deze "oude economie" in Nederland nog te zien bloeien. In de fabriek laat Reynier vol trots het hele productieproces zien, waar om 17.00 uur nog ouderwets de bel gaat en de werknemers om 17.15 uur thuis aan de soep zitten.

Aan het plafond van de fabriek hangt een prachtige spreuk: "Vakmanschap vestigde ons merk, handhaaft dit door keurig werk" (zie beeld)

Een middag vol inspiratie en enthousiasme van Reynier, afgesloten met een lekkere maaltijd in Oisterwijk. Tijd maken voor een goed gesprek en een bezoek, heel belangrijk en vaker doen is mijn les.

Auteur

Willem Overbosch