Gemeenten betalen ondernemers te laat

Ondernemers in grote financiële problemen door wanbetalende gemeenten

03 juni 2011 2 minuten

Tachtig procent van de Nederlandse gemeenten betaalt rekeningen van ondernemers te laat. Soms kan het zelfs maanden duren voordat het gefactureerde bedrag binnen is. Wanbetalende gemeenten veroorzaken hiermee ernstige financiële problemen bij ondernemers.

Dat blijkt uit onderzoek door financieel onderzoeksbureau Dunn & Bradstreet, in opdracht van MKB-Nederland. In 303 van de 418 Nederlandse gemeenten is onderzoek gedaan naar het betaalgedrag van ambtenaren.

Appingedam grootste wanbetaler

Dat dit ronduit slecht is, is vandaag groot nieuws in alle kranten, het AD opent er zelfs mee op de voorpagina. Bijna 80 procent van de Nederlandse gemeenten betaalt rekeningen uit het bedrijfsleven niet op tijd. Appingedam (Groningen) is de grootste wanbetaler. Stuur je daar als lokale ondernemer je factuur naar de gemeente, zul je zo'n 87 dagen moeten wachten tot je het geld op je rekening gestort krijgt. Beter doet de gemeente Borne het: na gemiddeld 17 dagen ontvang je daar het door jou gefactureerde bedrag. Gekeken naar de grote steden is Amsterdam het snelst, met gemiddeld 35 dagen. Rotterdam is met 45 dagen het traagst met het betalen van facturen van lokale ondernemers. De hele ranglijst met gemeenten is te vinden via www.snellerbetalen.nl.

Gemiddelde betaling: 38,5 dag

Gemiddeld doen de onderzochte gemeenten er 38,5 dag over om rekeningen van ondernemers te betalen. Dit terwijl overheden volgens Europese afspraken binnen 30 dagen rekeningen moeten betalen. Maar, hoe lang doen lokale overheden er in de praktijk over?

  • 2 procent (zes gemeenten) betaalt sneller dan 30 dagen.

  • Bijna 20 procent (57 gemeenten) betaalt in gemiddeld 30 dagen.

  • 29 procent (90 gemeenten) betaalt in 30 tot 35 dagen.

  • 28 procent (85 gemeenten) betaalt in 36 tot 45 dagen.

  • 21 procent (65) betaalt pas na 46 tot 90 dagen.

Financiële gevolgen

Vorige week bleek al dat ondernemers flink verlies lijden door onbetaalde rekeningen. Volgens het toen gepubliceerde onderzoek gebruikt de overheid gemiddeld 47 dagen om een factuur te betalen. Gemiddeld 15 miljard lopen Nederlandse ondernemers mis doordat facturen niet worden betaald.

Gemeente belangrijke opdrachtgever

MKB-Nederland wil lokale overheden wakker schudden met de resultaten van dit onderzoek. Willen gemeenten er een ondernemersvriendelijk klimaat op nahouden, dan kunnen ze het niet maken lokale ondernemers zo lang te laten wachten op hun geld. Gemeenten zijn voor veel ondernemers belangrijke opdrachtgevers. Gemiddeld een op de drie mkb-ondernemers werkt regelmatig in opdracht van de gemeente. Welke gemeente wél een ondernemersvriendelijk klimaat heeft, zal blijken tijdens de uitreiking van de prijs voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Bron: MKB-Nederland, AD

Auteur

Lenneke Arts