Bedrijven steken miljard in energiebesparing

Mkb investeert grootste deel: 850 miljoen

06 september 2011 1 minuten

Bedrijven investeren steeds meer geld in energiebesparing. Afgelopen jaar hebben ze 1,2 miljard euro gestoken in duurzame energie en energiebesparende technieken. Het mkb is verantwoordelijk voor 71 procent van het bedrag: 850 miljoen.

Subsidie

Dit investeringsbedrag van 1,2 miljard is 20 procent hoger dan vorig jaar, toen het nog om 942 miljoen ging. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2010 van de Energie-investeringsaftrek (EIA), een subsidieregeling van de overheid om bedrijven te stimuleren om te kiezen voor energiebesparende maatregelen. Je kunt via de EIA 41,5 procent van de investeringskosten in energiebesparende maatregelen aftrekken van de fiscale winst.

Ondernemers uit het mkb

Zeker veertienduizend aanvragen voor de Energie-investeringsaftrek heeft Agentschap NL in 2010 ontvangen. 84% van de aanvragen - 12.000 - was afkomstig uit het mkb. Overigens is het aantal aanvragen voor zowel het mkb als voor grote bedrijven toegenomen. Het mkb heeft afgelopen jaar zo'n 850 miljoen geïnvesteerd in energiebesparing, grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) waren verantwoordelijk voor de rest: 340 miljoen

Wanneer gebruik je de EIA?

Je kunt de EIA bijvoorbeeld gebruiken als je wil besparen op verlichting of besluit om duurzame energiebronnen te gebruiken. Overigens zijn er voor duurzaam ondernemen ook nog andere subsidies dan de EIA.

Bron: Agentschap NL

Doe nu de verlichtingsscan en kijk hoe jij kunt besparen op je verlichtingskosten!

Auteur

Lenneke Arts