MKB-Nederland bezorgd over winkelleegstand

14 procent van de kantoren staat leeg, 6,5 procent van de winkelruimtes

29 juli 2011 1 minuten

Kantoorleegstand, winkelleegstand: Het baart MKB-Nederland zorgen. Op dit moment staat 1,9 miljoen vierkante meter winkelruimte en 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg.

De winkelleegstand ontstaat volgens MKB-Nederland door de hoge huurprijzen. 'Veel winkeliers kunnen de huren niet meer opbrengen en zijn gedwongen om de deuren te sluiten,' schrijft de brancheorganisatie. De leegstand van winkelpanden liep in de eerste helft van dit jaar op met 185.000 vierkante meter, naar 1,9 miljoen vierkante meter. Daarnaast staat nu 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, wat 14,4% van het totale oppervlak aan kantoorruimte inhoudt.

Oplossing

Toch wordt er intussen vrolijk verder gebouwd. Dit jaar is er 190.000 vierkante meter winkeloppervlakte bijgekomen en 10.000 vierkante meter kantoorruimte. Makelaarsorganisatie NVM Business verklaart tegenover De Telegraaf dat sloop onvermijdelijk wordt. Voor het nog steeds groeiende aanbod van winkelpanden is er een andere oplossing in aantocht: In de toekomst wordt het moeilijker om 'zomaar' een nieuw winkelcentrum te bouwen. Voortaan moet de ontwikkelaar motiveren hoe hij of zij een zorgvuldige afweging van het ruimtegebruik heeft gemaakt. Provincies moeten hierop gaan toezien. MKB-Nederland: 'Wij zullen hierover met provincies in overleg gaan. Deze regels moeten de ongebreidelde gemeentelijke plannen in toom houden.'

Bronnen:

MKB-Nederland

NU.nl

De Telegraaf

Auteur

Lenneke Arts