Ondernemers hebben 14 miljoen energiezuinige lampen

Meer dan de helft van de ondernemers heeft energiezuinige verlichting

18 september 2013 1 minuten

Ondernemers timmeren flink aan de weg op het gebied van energiezuinige verlichting. Van de 20 miljoen lampen die het mkb bezit, zijn er bijna 14 miljoen energiezuinig.

Dat blijkt uit onderzoek van GfK Panelservices onder 1300 respondenten, in opdracht van Stichting LightRec, naar het lampenbezit binnen het midden- en kleinbedrijf.

Energiezuinige lampen

Tot de 14 miljoen energiezuinige lampen die het mkb bezit, behoren 10 miljoen tl-buizen, 3 miljoen spaarlampen, en 0,6 miljoen ledlampen. Hiervan ligt 11 procent op voorraad. 700.000 exemplaren zijn kapot.

Hergebruik kapotte spaarlampen

Ondernemers besparen dus flink op verlichting. Een minder positieve ontwikkeling is dat veel ondernemers kapotte spaarlampen in de vuilnisbak of glasbak gooien. "Jammer," verklaart Stichting LightRec tegenover NUzakelijk. "Meer dan 90 procent van de materialen kan worden hergebruikt. Mkb'ers zouden hun gebruikte lampen en armaturen bij de milieustraat af moeten leveren."

Weggooien

Veel ondernemers gebruiken naast de duurzame verlichting nog de traditionele gloeilampen, maar langzaam komt daar verandering in. Sowieso is het mkb milieubewuster dan de Nederlandse huishoudens. Ondernemers leveren 10 procent meer oude spaarlampen en tl-buizen in dan consumenten. Consumenten zijn meer dan ondernemers geneigd hun oude spaarlampen en tl-buizen in de vuilnisbak te gooien.

Bron: NUzakelijk.nl

Auteur

Lenneke Arts