Oud-bankiers zetten kredietunie op

Nieuwe bank voor het mkb
Vijf voormalige bankiers gaan terug naar basis. Ze richten een nieuw soort boerenleenbank op voor het klein bedrijf: de kredietunie. Ben je ondernemer en heb je krediet nodig? Wie weet kunnen deze oud-bankiers je helpen.
Het Financieele Dagblad bericht over de vijf oud-bankiers die een nieuw soort 'boerenleenbank' opzetten. De vijf gedesillusioneerde oud-bankiers zijn volgens de krant van mening dat vroeger alles beter was. 'Teleurgesteld door het winstbejag in het huidige bankwezen willen de vijf voormalig bankiers, die voor het merendeel bij Rabobank vandaan komen, terug naar de basis,' schrijft het FD.
 
'Uitholling bankiersvak'
'Vroeger was bankieren een notabel beroep. Je was hoeder van spaargelden. Nu draait alles alleen nog om aandeelhouderswaarde of hogere winst. Wij vrezen voor uitholling van het vak,' verklaart Paul van Oyen tegen de krant. Van Oyen is een van de vijf oud-bankiers en maakt zich vooral zorgen om de kleine bedrijven, die vaak buiten de boot vallen bij banken.
 
Wat is een kredietunie?
Een krediet-unie is een spaar- en kredietvereniging die per bedrijfstak, consumentengroep of regio is georganiseerd. Een krediet-unie voor bakkers wordt dan bijvoorbeeld geleid door een gepensioneerde bakker. Die kan de ondernemerskwaliteiten van een kredietaanvrager beter inschatten dan een bank. Door krediet-unies zullen veelbelovende kleine bedrijven en starters eerder een kans krijgen. Overigens bestaat dit fenomeen al sinds 1934 in de Verenigde Staten.
 
Volgend jaar van start
Op dit moment zijn de oud-bankiers in gesprek met vakbewegingen zoals de Bovag. Het idee is om de eerste kredietunie volgend jaar te starten. Tot die tijd zijn de voormalige bankiers bezig met het krijgen van een vergunning van de Nederlandsche Bank en het zorgen voor een buffervermogen.
 

Dossiers

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten