Hoe goed is de kwaliteit van je camerabeelden?

MKB-Nederland: 'Kwaliteit beveiligingsbeelden moet beter'

09 augustus 2012 2 minuten

Camera's in en om je winkel, je hebt ze om de veiligheid te vergroten en het inbraakrisico te verkleinen. Maar je hebt er weinig aan als de beelden zo slecht zijn, dat politie en justitie er niets aan hebben.

Daarom pleit MKB-Nederland voor een verbetering van de kwaliteit van beveilingscamera's. 'Politie en ondernemers moeten dat samen doen,' vindt de ondernemersorganisatie.

Tenenkrommende beelden

Aanleiding voor de uitspraak van MKB-Nederland is een artikel op de voorpagina van het AD deze week, waarin de Raad van Korpchefs de kwaliteit van camerabeelden "tenenkrommend" noemt. 'De kans op het krijgen van waardevolle tips over een overval of inbraak, neemt daar mee af,' aldus de raad. Met andere woorden: Hoe vol je je winkel ook hangt met beveilingscamera's, als de kwaliteit van de beelden slecht is, heb je er eigenlijk weinig aan. Dit omdat slechte beelden zorgen voor onherkenbare criminelen.

Gezamelijke afspraken

Gezamenlijke afspraken tussen onder meer ondernemers, de politie, de gemeente en de brandweer zouden volgens MKB-Nederland de aanpak van criminaliteit effectiever maken. Deze afspraken zouden dan bijvoorbeeld over verlichting en camera's kunnen gaan.

Reden voor slechte beelden

De reden waarom de camerabeelden zo slecht zijn, is volgens de politie dat er veel camerasystemen te koop zijn die kwalitatief slechte beelden produceren. Een ander probleem is dat veel goede camera's verkeerd worden opgehangen, verklaart woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpchefs tegenover het AD. MKB-Nederland zegt hierover: 'Mkb'ers willen dolgraag hun pand goed beveiligen, maar het aanbod is groot en de prijzen zijn hoog. Een ondernemer kiest uit financiële overwegingen vaak voor de goedkoopste aanbieding.'

Hoe vergroot je de veiligheid?

Wil je de veiligheid van je bedrijf vergroten? Verenig je met andere ondernemers en overheden en probeer het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) te behalen. Samen doe je er dan alles aan om je omgeving veilig maken en te houden. Het KVO maakt duidelijk welke partij welke verantwoordelijkheid heeft. Jij bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen onderneming en de lokale overheid zorgt voor veiligheid in het winkelgebied. Op die manier spaar je geld uit, omdat ieder een eigen taak heeft én zorg je samen voor een veiligere omgeving.

Zijn er ook subsidies of regelingen waarbij de overheid meedraagt in de kosten?

Ben je ondernemer en weet je niet zeker of jouw bedrijf goed is beveiligd tegen criminaliteit en vandalisme? Dan is er voor jou de onafhankelijke beveiligingsscan op maat. Met de beveiligingsscan krijgen kleine bedrijven (maximaal 5 vestigingen, met ieder maximaal 10 medewerkers of 10 fte’s) onafhankelijk advies op maat. Kijk voor meer informatie op Sta voor je Zaak: www.stavoorjezaak.nl, dit is een initatief van de overheid. 

Bronnen:

AD

MKB-Nederland

Auteur

Lenneke Arts