In de wolken

Column | Het milleniumprobleem

28 augustus 2012

Het was de eerste werkdag van het jaar en het begon meteen serieus. De maanden ervoor was het hele ICT bedrijf op alle vlakken druk bezig geweest om klanten door te lichten.

Elk bitje werd gewogen, elke applicatie binnenste buiten gekeerd om er zo zeker mogelijk van te zijn dat al het mogelijke was gedaan. Ook de overheid bemoeide zich ermee en leverde een commissie die er zich mee bezig kon houden. Zelfs de Luchtvaart hield het hart vast en alle kisten aan de grond. Schiphol was even geen vliegveld maar het grootste parkeerterrein van het land vol 747’s Airbussen, Fokkers. Een prachtige marketinghype was ontstaan waar de hele ICT branche veel geld aan heeft verdiend. Daarom zat ik met een speciaal team heel vroeg klaar op het hoofdkantoor. Te wachten op wat er ging gebeuren…..helemaal niets. Alles deed het gewoon zoals men gewend was en er belde geen enkele klant met een probleem. Het Millenniumprobleem ging af als een nat rotje in de oudejaarsnacht.

Cloud

Wij zijn nu 11 jaar verder en de branche lijkt een nieuwe hype ontdekt te hebben en omarmd. Alles mot uit The Cloud kommen…. Ondernemingen worden en masse plat gemaild, DM-ed, seminared, gebeld en bezocht met maar één boodschap. Je moet de Lucht in… Helaas is in de vele boodschappen en uitingen het “waarom” vaak ver te zoeken. Technische voordelen worden je voorgehouden. Of men toont business modellen die moeten aantonen dat je minder kosten gaat maken. Dat kan toch niet echt de reden zijn om het direct hoger op te zoeken.

Benidorm Bastard

En toch vind ik dat je richting de maan kan, maar dan wel om heel andere redenen dan je als ondernemer worden voorgehouden. De wereld om ons heen is in rap tempo aan het veranderen en met name in ons eigen land. Ondanks de crisis van de laatste jaren zal een groei geen vijf jaar op zich laten wachten. Echter de groei en de rek zijn wel volledig uit de bevolking. De vergrijzing waar wij allemaal al decennia voor worden gewaarschuwd komt er nu zo snel aan als een Benidorm Bastard op een opgevoerde scootmobiel. Schattingen gaan uit van meer dan 400.000 nieuwe gepensioneerden in de komende vijf jaar. Dat geeft een druk op hun eigen pensioenen maar ook op de arbeidsmarkt. Want voor elke twee pensionados komt er grofweg maar één jongere terug. Een jongere die wel goed is opgeleid, maar nog beter weet wat hij wil. Bleef zijn of haar opa het grootste gedeelte van hun leven bij één á twee werkgevers, kleinkindlief zapt door een carrière heen zoals jij tijdens een gemiddelde TV avond. Daarbij gaan de schooltijden nog eens sterk veranderen in dit land de komende jaren, lopen de wegen ondanks al het nieuwe asfalt gewoon weer vol, brengen de werknemers hun android devices en I-Pads mee naar het werk. Het werken zelf doen zij zeker niet meer van 9 tot 5 op jouw bedrijf, maar gewoon wanneer en waar het hun uitkomt en zij de balans tussen werk en privé kunnen bepalen.

Het Nieuwe Werken

Of je wilt of niet…ook jij zal aan Het Nieuwe Werken moeten geloven. Anders vind je straks niemand meer die bij je wil werken. Dat vraagt in veel organisaties soms de nodige aanpassingen op het gebied van management, mentaliteit, cultuur en middelen.  En voor dat laatste schijnt de zon achter de wolken. Want alles dat je naar de Cloud heeft gebracht kan veilig en goed beheerd worden en zijn je Nieuwe Werknemers en jij in de Wolken.

Richard Bordes, Lawaaimaker

Bron: Het Ondernemerscongres