Minder blauwe enveloppen voor ondernemers

De Belastingdienst gaat tientallen miljoenen minder brieven sturen

18 januari 2013 1 minuten

Binnen een paar jaar zullen zowel burgers als ondernemers minder officiële beschikkingen in de gedaante van 'blauwe enveloppen' ontvangen. Deze correspondentie wordt vervangen door e-mail.

Tenminste, dat is het toekomstbeeld als de Tweede Kamer instemt met de plannen van staatssecretaris Weekers van Financiën, zo schrijft NUzakelijk

Digitale postbus

Weekers wil een digitale postbus maken waar burgers en ondernemers hun officiële post kunnen ophalen. Daarmee wordt de blauwe envelop uitgezwaaid en de 'blauwe e-mail' verwelkomd.

Aangifte, toeslagen en voorlopige teruggaaf 

Onder de berichten die dan per mail zullen worden verstuurd, vallen de aangifte inkomstenbelasting, de voorlopige teruggaaf, toeslagen en belastingen voor ondernemers. De Belastingdienst verstuurt op dit moment nog zo'n 160 miljoen brieven per jaar. Door minder brieven te sturen, kan de Belastingdienst zo'n 380 miljoen euro besparen.

Wet aanpassen 

Om dit ten uitvoer te kunnen brengen, moet Weekers de wet aanpassen. Dit omdat de wet voorschrijft dat iedere beschikking op papier moet worden toegezonden. Toeslagzaken kunnen wél al online geregeld worden. Het is nog onduidelijk wanneer de Tweede Kamer een besluit neemt over het verzoek van Staatssecretaris Weekers. 

Bron: NUzakelijk