'Wat had ik vandaag al kunnen verdienen als ik er gisteren mee was begonnen?'

Interview met dr. Adriaan Heino, Verkeerspsycholoog bij Centraal Beheer Achmea

30 december 2013

Centraal Beheer Achmea bedacht samen met de Verkeersveiligheid Groep Nederland e-Driver, een online platform voor veilige en duurzame mobiliteit.

De verzekeringsmaatschappij achter ‘Even Apeldoorn bellen’ is groot in Nederland. Als één van de groten heb je invloed, bijvoorbeeld op schadepreventie en de verkeersveiligheid in Nederland. 

Wat is e-Driver?

e-Driver is een online platform voor gedragsverandering op de weg. Het is innovatief, laagdrempelig en met een competitie element om deelname aan het platform te stimuleren. Het platform is gebruiksvriendelijk ingericht met interactieve videotrainingen, kennistesten en nieuwsitems allen gericht op het gedrag en de verkeersveiligheid van de automobilist. Door je eigen kennis te testen op het gebied van veiligheid, een videotraining te volgen over schadepreventie of zuinig rijden en up to date te blijven over nieuwe verkeersregels verzamel je punten. Ook kun je je behaalde punten vergelijken met die van je collega’s op e-Driver, waardoor er automatisch competitie ontstaat. Werkt het zo simpel? Ja, wij Nederlanders zijn spaarders, willen onszelf graag vergelijken en er nog iets mee winnen ook. Als bedrijf meld je je aan en reserveer je een bepaald budget voor de prijzen die je werknemers kunnen winnen in de competitie. Door hun activiteiten op e-Driver verzamelen de deelnemers punten die ze in de webshop in kunnen wisselen voor prijzen van €15, €25 of €50,-. Elk kwartaal krijgen de deelnemers met de meeste punten extra bonuspunten.

Wat nu als MVO geld op zou leveren?

“Het doel is simpel: minder ongevallen, lagere (brandstof)kosten en vermindering van de CO2 uitstoot. We willen echt iets bereiken en teweeg brengen, de werkgever iets bieden waar hij zelf direct mee aan de slag kan. e-Driver raakt de drie P’s van MVO: ca. 15% minder ongevallen (People), 8,5% brandstofbesparing (Profit) en tussen de 360 en 460 kilo CO2 reductie per auto per jaar (Planet).”  

Waarom is het interessant voor het MKB?

“De ondernemer is altijd bezig met de vraag: ‘What’s in it for me?’ En hij wil weten wat hij vandaag al had kunnen verdienen als hij er gisteren mee was begonnen. Je bevindt je in de zakelijke markt en het feit dat zijn baas geld verdient aan schadevrij rijden is voor veel zakelijke automobilisten niet voldoende om het gedrag aan te passen. Om die reden is het competitie element van belang om het gewoontegedrag te veranderen. Wanneer je het hebt over een dienst voor iemands veiligheid, met alle respect, veiligheid is niet sexy. Het werkt niet als je zegt: ‘Je moet het doen want het is leuk, het scheelt geld en het is goed voor je verkeersveiligheid.’ Dat is niet de ‘drive’ waarmee je het gedrag van je medewerkers structureel verandert.”  

Wat zijn de kosten voor de werkgever?

“De prijzen die de werknemer kan winnen worden betaald door de werkgever. De werkgever moet inzien dat zijn inzet van invloed is en welk belang hij financieel heeft om het gedrag van de medewerker de andere kant op te sturen. Vandaar dat de werkgever de financier is van de uiteindelijke opbrengsten die hij krijgt als zijn werknemers het anders gaan doen. Hij trekt de kar. Hoewel subsidie van bijvoorbeeld de overheid daarbij als katalysator kan werken, moet een initiatief vanaf een bepaald moment op eigen benen kunnen staan. Als een initiatief zichzelf niet in stand kan houden wanneer de subsidie stopt, levert het waarschijnlijk niet voldoende op voor de werkgever.” 

Wat levert het de werkgever op, op het gebied van slimmer reizen?

“We zijn begonnen met het onderdeel veiligheid, als vertrekpunt vanuit Centraal Beheer Achmea. Dit levert ook een besparing van de brandstofkosten en CO2 reductie op. Zo zit er bijvoorbeeld applicatie in waarmee je de goedkoopste tanklocatie in de buurt kunt vinden. Een snelle manier om geld te besparen op de autokosten. Daarnaast zijn we een carpoolapplicatie aan het ontwikkelen, waarbij je aan de hand van je ingevoerde locatiegegevens kunt kijken wie van jouw collega’s (in de community) in hetzelfde postcodegebied wonen en samen met jou in de file staan. Je kunt dus vanuit die beschermde omgeving in e-Driver contact gaan zoeken met een collega om daar afspraken over te maken. Dat is een eerste laagdrempelige stap naar slimmer reizen.”

En wie wint er dan die uiteindelijke hoofdprijs?

“Je verdeelt de punten. Stel ik rij met jou mee, dan krijgen we allebei punten: ik omdat ik de auto laat staan en jij omdat je mij een lift geeft. Zo kun je heel langzaam opschuiven naar mobiliteitsbudgetten. Daarbij zijn we ook aan het kijken naar de mogelijkheid om er een locatieprikker in te stoppen, die agenda’s met elkaar afstemt en zo een passende locatie halverwege zoekt voor beide partijen om elkaar te ontmoeten. De techniek staat het op die manier toe om stapsgewijs toe te werken naar concepten die te maken hebben met het onderdeel slimmer werken slimmer reizen. e-Driver kan heel goed als platform fungeren om mobiliteitsadviezen op samen te laten komen, omdat het beschikt over de tools om gedragsverandering tot stand te brengen.”

Scan

Test hoe jij presteert op het gebied van Slim Werken Slim Reizen! Doe de scan om te zien hoe jij scoort ten opzichte van collega-ondernemers en waarin jij je nog kunt verbeteren.