Gevaar bedrijfsfraude groter in vakantieperiode

Zorg dat je bedrijf ook in de vakantie goed beveiligd is

18 april 2013

Tijdens de vakantieperiode neemt de kans op fraude binnen bedrijven toe. Managers maken onvoldoende beveiligingsafspraken met plaatsvervangers voordat ze met vakantie gaan. Daarnaast vormen tijdelijke medewerkers ook een bedreiging voor waardevolle materie en informatie van het bedrijf.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Dat blijkt uit waarnemingen van Hoffmann Bedrijfsrecherche bv. Het bedrijfsrecherchebureau ziet dat bedrijven niet de tijd nemen om extra ingehuurde parttime krachten van de beveiligingsmaatregelen op de hoogte te brengen.

Ook vormt het delen van de code van het alarmsysteem met inhuurkrachten een risico, zegt het bureau. Toch is de alarmcode van bedrijven vaak breed bekend en vergeten bedrijven bovendien de code na de vakantie weer te wijzigen, concludeert Hoffmann.

Recessie

Volgens Richard Franken speelt de recessie ook een belangrijke rol in de recente toename van fraude binnen bedrijven: 'Werknemers die bijvoorbeeld hebben ingeleverd op vakantiegeld of wier baan op de tocht staat, gaan eerder frauduleus gedrag vertonen.' Franken adviseert bedrijven de risico’s duidelijk in kaart te brengen. Managers hebben vaak geen idee waar het fout kan gaan en komen er vaak veel te laat achter als er daadwerkelijk is gefraudeerd, merkt de directeur op. Ook de doorlichting van tijdelijke medewerkers kan beter, aldus Franken.

Tijdelijke medewerkers

Vooral tijdelijke medewerkers zijn een risico voor een bedrijf. Hoffmann ziet het aantal diefstallen door tijdelijke externe krachten toenemen.

Opvallend is dat deze medewerkers bij andere bedrijven vaak weer werk vinden. "Screening van (tijdelijke) medewerkers is cruciaal, want interne criminaliteit veroorzaakt niet alleen financiële verliezen maar ook ernstige imagoschade."

Beveiliging

Naast fysieke beveiliging van je bedrijf door sloten, alarmsystemen en beveiligers wordt digitale beveiliging van bedrijfsdata steeds crucialer voor ondernemers. Zorg daarom dat je dit op orde hebt. Lees meer over informatiebeveiliging in het artikel 'Informatiebeveiliging: een no nonsense aanpak'.

Bronnen: ANP/NuZakelijk/Hoffmann

Auteur

Raphael Klees