'Zit jij ook voor een bord spaghetti?'

Column | Gerard Bol

21 september 2012 2 minuten

Bij het starten van een bedrijf moet je aan veel zaken denken. Startend ondernemer Gerard Bol omschrijft het als eten van een bord spaghetti. 'Aan welke sliert trek ik het eerst om dit vak zo goed mogelijk op te slurpen?'

"31 jaar lang werkte ik in het onderwijs. 25 jaar daarvan als directeur op verschillende basisscholen. Januari 2012 nam ik afscheid van het vak en nu ben ik ‘voor mezelf begonnen’. Als startende ondernemer herken je het vast: in de aanloop naar dat moment ervaar je veel hulp van ondersteunende organisaties, folders, internetsites, bijeenkomsten, brochures maar…ook bij mij stond dat ‘bord spaghetti’ voor me. 'Aan welke sliert trek ik het eerst om dit vak zo goed mogelijk op te slurpen? 

Passie voor spreken

Ik ben gestart met mijn bedrijf 'SpraakMaker'. Ik gebruik mijn stem en de kracht van het gesproken woord bij mijn werkzaamheden als trouwambtenaar, funeral speaker, stemacteur, gastspreker, presentator en dagvoorzitter. En gedurende een paar weken per jaar ben ik actief als hulpsinterklaas. Het heeft veel raakvlakken met mijn eerdere werk, want ik bent voortdurend bezig met mensen, gesprekken en bijeenkomsten leiden. Daarbij staat mijn passie voor het gesproken woord centraal. Het bord spaghetti wil ik vakkundig aanpakken, maar ik wil er vooral ook van genieten.

Met welke sliert spaghetti start ik?

Herken jij als starter ook die pieken en dalen bij de opstart van je eigen bedrijf? De luiken moeten open om naar buiten te gaan en jezelf te laten zien, horen, proeven en laten beleven dat je er bent. Dat je de wereld om je heen iets nieuws en/of iets anders te bieden hebt. De adrenaline schiet door je lijf bij elke handeling die hierbij komt kijken. Maar het is ook weer snel ‘back to earth’ als je niet direct de gewenste response krijgt. Dan staat daar ineens weer dat bord spaghetti op mijn netvlies. ‘Eet ik sliert voor sliert of moet ik de spagetti op mijn vork draaien?’, schiet er dan weer door me heen.

Spelende aapjes

Natuurlijk kunnen we ons in 2012 hullen in alles wat social media te bieden heeft. Daarbij merk ik ook iets vreemds. Er wordt gedacht dat het net als die muziekmachines met die spelende aapjes van vroeger is. ‘Gooi er maar een kwartje in en ze gaan voor je spelen’. Maar zo werkt het niet bij social media. Blijf vertrouwen op je persoonlijke contacten, het gesprek, luister naar wat anderen jou vertellen. Dat brengt je echt verder. Maar bovenal, verzamel mensen om je heen die als klankbord dienen, want…samen spaghetti eten is veel gezelliger en maakt het ook gemakkelijker."

Auteur

Gerard Bol