Hoe verhuis je een ISDN aansluiting van KPN?

15 december 2009

Het kan een paar maanden duren

Begin december was het duidelijk, de MKB Servicedesk gaat verhuizen naar een mooie nieuwe locatie vlakbij het Wilhelminapark in Utrecht-oost. Als ondernemer weet je natuuurlijk dat KPN wat tijd nodig heeft om dit te regelen dus begin je op tijd met je verhuizing.

Lees hierover ook ons artikel checklist bedrijfsverhuizing.

Aanvraag van verhuizing telefoonlijn 

Dus we hebben braaf onze verhuizing aangevraagd, een nieuwe lijn besteld voor de ADSL en gingen zonder veel zorgen het kerstreces in. De eerste week van januari krijgen we bericht van KPN:"Gefeliciteerd met uw verhuizing. De KPN gaat op 15 maart 2007 uw aansluiting realiseren". Het is toch niet waar! Wij zijn op 21 januari verhuisd en kunnen nu dus bijna 2 maanden wachten op de telefoon. Waarom? Omdat er een sleufje van 2 meter gegraven moet worden om een extra lijntje te leggen. De gemeente moet daarvoor een vergunning afgeven en dat duurt minimaal 10 weken. Tot die tijd kun je dus niets doen. Een ander bedirjf in hetzelfde pand heeft dezelfde aanvraag lopen. Met heel veel moeite hebben we de technische dienst van de KPN kunnen duidelijk maken dat het om hetzelfde pand gaat en dus om hetzelfde putje. Samen staan we sterk was het devies. Blijkt dit probleem niet te liggen bij de KPN, maar bij de gemeente Utrecht.

Het bedrijvenloket van de gemeente Utrecht

We hebben het bedrijvenloket van de gemeente gebeld om inzicht te krijgen in de vergunningverlening. We zijn daar goed geholpen en weten nu dat het inderdaad standaard 10 weken duurt voordat de gemeente deze vergunning verstrekt. Weer een puntje van aandacht voor de lobbiesten van MKB Nederland zou ik zeggen. Het kan toch niet zo zijn dat wij ondernemers 10 weken niet bereikbaar zijn omdat een ambtenaar een stempel moet zetten op een vergunning?

De oplossing: bellen via Skype

Gelukking is de gewone telefoonlijn wel op tijd klaar. De aanvraag van ADSL zakelijk duurt ook minimaal 8 weken. Voor hetzelfde kabeltje heeft planet (ook KPN) maximaal 2 weken nodig als je het particulier aanvraagt. De keuze lijkt mij dus duidelijk. Planet internet particulier is het dus geworden en inderdaad binnen 14 dagen hadden we ons ADSL signaal. Creatief als we zijn hebben we snel Skype gedownload en zijn we met bellen via internet aan de slag gegaan. Werkt prima voor de "time of being".

Ondernemerstip voor KPN

Ziet KPN dan niet dat ondernemers ook graag snel geholpen willen worden? Zijn wij niet ook klanten? Is het ondernemer zijn reden om meer tijd te hebben dan een particulier?  

Toch zou het een mooie dienst zijn van de KPN dat ze een soort van overbruggingsdienst opzetten voor ondernemers om ervoor te zorgen dat de bereikbaarheid gegarandeerd is...

Auteur

Willem Overbosch