Kees Zegers: "Second life zakendoen is de toekomst"

Oprichter NU.nl over de volgende stap in digitale revolutie

28 november 2017

Hij is internetondernemer, miljonair, coach, spreker en investeerder, maar vooral bekend als oprichter van NU.nl: Kees Zegers. Tijdens het Exact Live-evenement in Ahoy Rotterdam gaf hij een inspirerende sessie voor ondernemers.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Virtueel zaken doen 

Volgens Zegers is virtueel zaken doen de volgende stap in de digitale revolutie. Zegers voorziet een wereld waarin echt en nep niet meer eenvoudig te onderscheiden is. "Over 15 jaar doen we massaal aan Quantum Computing, waarin we het leven real time kunnen kopiëren, een soort van paralel universum creeëren en doormiddel van holografische projecties op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn. Net als in second life-games en zoals in de film Avatar hebben we dan een tweede realiteit waarin we leven, mensen ontmoeten en zaken doen."

Internet

Opvallend genoeg volgde er geen geroezemoes vanuit de zaal in Rotterdam. Zegers had immers net verteld dat 15 jaar geleden de meeste mensen geen idee hadden wat internet was, hoe een e-mail verstuurd kon worden en wat een mobiele telefoon was. Zegers: "Nu is het niet meer weg te denken."

Als jonge ondernemer stapte Zegers 15 jaar geleden dan ook een vak in dat de wereld nog amper kende. "Ik hoorde op het nieuws dat Adam Curry een internetbedrijf ging starten en dacht: huh, een internetbedrijf, wat is dat? Dat ga ik ook doen. Adam Curry is een slimme man, beste VJ van de wereld, daar moet wat in zitten." Samen met zakenpartner en techneut Sacha Prins begon Zegers het bedrijf Virtual Industries. "We gingen bedrijven langs om te vragen of zij een website wilden. Een website? Bijna overal moesten we eerst uitleggen wat internet was. Bij uitgeverij Kluwer zijn we drie keer langs geweest om uit te leggen wat internet was, hoe je een e-mail verstuurt en wat je aan een website had. Na het derde serieuze gesprek met de directie zeiden ze: doe ons maar een e-mailadres."

Succes

Inmiddels is Zegers een van de meest succesvolle internetondernemers van Nederland. Samen met de oprichters van ilse.nl richtte hij NU.nl op. Ook achter minder zichtbare bedrijven, zoals o.a. Netdirect (online adverteren), Tripolos Solutions (e-mailmarketing software) en AcceptEmail (digitale acceptgiro's), is Zegers betrokken als oprichter en/of mede-eigenaar.

Niet al zijn bedrijven waren even succesvol, maar via het ene bedrijf raakte hij toch vaak verzeild in andere winstgevende ondernemingen. Aan ondernemers geeft Zegers dan ook de tip: "Het is goed om als ondernemer iets te proberen. Te experimenteren. Ook al mislukt het. Er kan iets heel moois uit voort komen." 

Auteur

Raphael Klees