Webinar Slim Werken Slim Reizen: 'Denk niet steeds in context van tijd'

Laat concept van tijd los en ervaar daardoor minder druk

30 november 2012 2 minuten

Hoe laat je medewerkers slim omgaan met werk- en reistijd en hoe belangrijk is het om je tijd goed te managen. Die vragen kwamen uitvoerig aan de orde in het webinar Slim Werken Slim Reizen op donderdag 15 november.

Leendert-Jan Visser (directeur van MKB-Nederland), David Saris (eigenaar g-company) en Gerald Essers (Timemanagement.com) waren gastsprekers tijdens dit webinar. Vanuit hun kennis en ervaringen deelden ze met kijkers hoe zijzelf en hun medewerkers en collega's slim met reis- en werktijd omgaan. Rode draad binnen het webinar was het onderwerp timemanagement.

Timemanagement

"Ik worstel met het managen van mijn tijd', zegt David Saris eerlijk. Saris is eigenaar van g-company, dat bedrijven cloudoplossingen biedt. Op vrijdag is hij thuis met zijn kinderen. "Ik probeer mij die dag af te sluiten van de buitenwereld om mij te concentreren op mijn kinderen en dat is soms lastig, want er komen toch belangrijke mailtjes binnen en er zijn klanten de mij proberen te bellen." Toch vindt Saris het heel belangrijk om een scheidslijn tussen privé- en werktijd te hebben.

Essers is gespecialiseerd in het onderwerp 'tijd' en geeft aan dat het juist goed is om werk- en privétijd niet van elkaar te scheiden: "Je neemt druk weg in je hoofd als je het hele concept van tijd loslaat." Essers laat daarmee direct zien waar zijn expertise ligt. "Tijd is niet te managen," zegt hij: "Zolang je blijft denken in context van tijd zul je nooit één minuut extra krijgen voor dingen die echt belangrijk zijn." Uiteindelijk is het belangrijk dat je elk moment van de dag kunt zien waar je tijd naartoe gaat zodat je ook precies weet hoeveel tijd je hebt om onverwachte zaken aan te pakken. Tijd schrijven kan daarbij heel nuttig zijn.

MiddelenEen crusiaal element om slim werken mogelijk te maken, is je medewerkers faciliteren met de juiste technische middelen. Zoals bijvoorbeeld een telefoon en een laptop met webcam. Door middel van een conferencecall heeft Saris elke maandagochtend contact met zijn collega's. "Ik heb collega's in Gent, Twente, IJmuiden. Het maakt letterlijk niet uit waar je zit, een conference call kan overal en mensen hoeven niet speciaal naar één bepaalde plek te reizen."

Door alle moderne middelen zoals een telefoon en de mogelijkheid ook om je werkmail thuis te kunnen bekijken, ben je ook ineens 24 uur per dag bereikbaar. Dat kan werknemers het gevoel geven dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. "Tem die bereikbaarheid," is de tip van Essers. "Door de technische middelen heeft iedereen de mogelijkheid te werken waar en wanneer je wilt, maar dat wil nog niet zeggen dat je altijd bereikbaar moet zijn. Als werkgever hoef je natuurlijk niet te verwachten dat medewerkers meteen reageren om telefoontjes en mailtjes. Vooral niet in het weekend. Saris heeft met zijn medewerkers een duidelijk afspraak gemaakt over het reageren op bijvoorbeeld mailberichten. "De afspraak is dat je op werkdagen binnen 24 uur reageert. Voor vrijdag betekent dat dus dat je op maandag een antwoord kunt verwachten." 

Benieuwd wat tijdens dit webinar aan de orde is gekomen? Bekijk onder dit bericht het hele webinar.