Dé zzp'er bestaat niet

Column | Stop met het generaliseren van zelfstandigen

07 december 2012 2 minuten

Ooit hield prinses Máxima een speech en meldde zij; “Dé Nederlander bestaat niet…” Uiteraard ben ik van minder invloed en dus durf ik een variant aan; “Dé zzp'er bestaat niet…” Ik hoop dat mijn oneliner minstens zoveel discussie op gang brengt als die van Máxima.

Heel vaak worden in diverse media door diverse mensen zzp'ers als een generalistische homogene groep gezien. Een fout die historisch vaker gemaakt is, door individuen in welke groep dan ook identiek gedrag toe te dichten. Maar hoogst zelden is dat terecht en al helemaal niet bij zzp'ers. Hoe komt het dan toch dat het zo vaak gebeurt en menige politieke partij, (zogenaamde) belangenvereniging, bank, vakbeweging en noem maar op, voor de zzp'er gaat bepalen wat goed voor hem zou zijn? Ik heb er maar één verklaring voor en dat is dat iedereen die denkt dat de ruim 800.000 zzp'ers in Nederland identieke wensen, problemen en verlangens koesteren, geen idee hebben hoe het VOELT om zelfstandige te zijn.

Wat weten kantoormummies nu van zzp'ers?

En dat kun je hen eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Want met name kantoormummies hebben er geen benul van hoe het is als er op de 22e van de maand niet automatisch een prettig bedrag op de rekening wordt bijgeschreven. Zij hebben geen idee hoe het is om rond koffietijd achter je PC thuis, nog zittend in een kamerjas, je eerste klus af te ronden. Zij snappen niet dat je ’s winters een extra das omdoet, omdat ziek worden door eigen schuld geen optie is. En of ik dat erg vind? Natuurlijk niet, want de vrijheid die ik heb om mij volledig in te kunnen zetten voor een opdrachtgever en dus voor mijn eigen inkomsten geeft me meer dan normale voldoening. Een extatisch gevoel zelfs.

En als je ons dan tóch wil generaliseren...

Ik wil graag iets afspreken met mensen die mijn/ons zzp-gevoel niet hebben. “Zullen we elkaar in onze waarde laten?” En dus hoop ik dat anderen stoppen met het ontwikkelen van generalistische oplossingen voor problemen waar ik als individu geen last van heb, zoals minimum tarieven en verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Als we een probleem hebben, lossen we dat onderling wel op. Voorbeelden te over: Broodfonds, Wijk in Bedrijf Utrecht en allerlei onderlinge een-tweetjes. En als men ons zzp'ers dan toch als één groep wil zien? Prima, maar dan graag als de groep die flexibel en professioneel is en lol heeft in werken, niet voor een baas, maar voor een tevreden opdrachtgever.

Auteur

Walter van Tiel