Meeste ondernemers niet klaar voor mobiel internet

Tweederde heeft nog geen mobiele website

22 oktober 2013 1 minuten

Meer dan de helft van de ondernemers in het mkb houdt geen rekening met mobiele internetters. Hun websites zijn niet aangepast op het gebruik met smartphone of tablet en minder dan een op de tien heeft een app. Dat blijkt uit onderzoek van online marketingbureau Zeo onder meer dan vijfhonderd mkb-ondernemers.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek internetten zes op de tien Nederlanders met hun smartphone of tablet, maar slechts een op de drie ondernemers heeft een website die voor mobiel gebruik is geoptimaliseerd. Van de ondervraagde ondernemers zegt 58 procent geen rekening te houden met mobiel internetgebruik.

"Onverstandig", vindt directeur Chris Jongeling van Zeo. "De helft van de klanten van webshops gebruiken mobiel internet. Het kost je klanten als je site voor hen niet goed functioneert. "

Mobiel internetten wordt nu al meer gebruikt dan vast internet. Dankzij de opkomst van het snelle 4G zal dit alleen nog maar meer toenemen, omdat internetten met je telefoon net zo snel wordt als internet op de pc of laptop.

Zelf maken

Een mobiele website hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Er zijn verschillende tools waarmee je zelf van je website een mobiele site kunt maken. Daar betaal je vervolgens 5 tot 20 euro per maand voor, afhankelijk van hoe uitgebreid je het maakt.

Een app laten bouwen is duurder, maar wordt ook steeds aantrekkelijker omdat het niet meer altijd nodig is aparte apps te maken voor de besturingssystemen van Apple en Android. Bij Windows 8 moeten applicaties zelf toepasbaar zijn op vast én mobiel internet.

Auteur

Marlou Visser