Ondernemer wil best inleveren voor bedrijf

Bereid eigen vermogen of deel salaris in te zetten

20 juni 2013 1 minuten

Veel werkgevers zijn bereid persoonlijk op te draaien voor het verlies van hun bedrijf: 41 procent wil als het moet eigen vermogen in de zaak te steken, ook 41 procent wil eventueel loon inleveren. Dat blijkt uit onderzoek van juridische dienstverlener DAS onder 500 ondernemers en werknemers.

Afzien van de eindejaarsuitkering om je bedrijf voor een faillissement te behoeden: slechts 36 procent van de werknemers voelt hiervoor. Ongeveer 40 procent van de werknemers is wel bereid een deel van de secundaire arbeidsvoorwaarden in te leveren, dus hun leaseauto inleveren (44 procent) of het opleidingsbudget versoberen (40 procent).

Minder loon

Werkgevers keren zichzelf liever wat minder loon uit of steken eigen vermogen in de zaak dan dat zij hun leaseauto inleveren of pensioenregeling versoberen. Daar zijn werknemers juist wel voorstander van: zij vinden dat de baas moet bezuinigen op zijn leaseauto en loon moet inleveren als het bedrijf in zwaar weer verkeert.

Voor veel bedrijven is bezuinigen aan de orde. Uit het onderzoek van DAS blijkt dat vier op de tien vorig jaar te maken hadden met een omzetdaling. Een op de vijf verwacht dat ook in 2013. Het aantal faillissementen bereikte vorige maand een recordhoogte.

Auteur

Marlou Visser