MKB-Nederland-voorzitter: Spijt van Sociaal Akkoord

Hans Biesheuvel is zwaar teleurgesteld in het kabinet

26 juni 2013 1 minuten

MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel is erg teleurgesteld in het kabinet van VVD en PvdA. Dat het kabinet nu op korte termijn 6 miljard euro extra wil bezuinigen, ervaart Biesheuvel als een klap in het gezicht. "Dat kan bijna alleen maar leiden tot belastingverhogingen, en er vallen elke dag al veertig bedrijven om door het afgenomen vertrouwen", zegt Biesheuvel in het Financieele Dagblad.

De MKB-Nederland-voorzitter heeft spijt dat hij het kabinet heeft geholpen met het Sociaal Akkoord.

Biesheuvel: "Niet om de inhoud, het is goed dat we afspraken hebben gemaakt over grote arbeidsmarktkwesties die voorheen onbespreekbaar waren, zoals versoepeling van het ontslagrecht. We spraken af dat 4,3 miljard euro aan bezuinigingen in de ijskast werd gezet, maar nu komen er toch 6 miljard euro aan bezuinigingen. Dat is warrig, dat is onsamenhangend beleid en het onbehagen groeit enorm."

Btw-verhoging

Biesheuvel vergelijkt de nieuwe bezuinigingen met het Kunduz-akkoord, waarin onder meer werd afgesproken de btw te verhogen. "Dat was achteraf gezien het slechtste akkoord ooit." Door de lastenverzwaringen verliezen consumenten het vertrouwen en worden ondernemers steeds pessimistischer, signaleert Biesheuvel.

Die vertrouwenscrisis heeft gevolgen. "Elke dag vallen veertig bedrijven om, een kwart van het mkb zit bij de afdeling bijzonder beheer van de banken, de investeringen zitten op extreem laag niveau en de werkloosheid loopt sterk op." Biesheuvel pleit voor bezuinigen in de bureaucratie en het middenmanagement van de zorg en investeren in de maakindustrie, ambachten en vakmanschap.

Demonstratie

Als het kabinet niet luistert, is het de vraag of Biesheuvel in de toekomst nog meewerkt aan akkoorden. "Het mkb wordt voor van alles gevraagd, maar ik wil er wel iets voor terug." Vorige week zei hij al tegen MKB Servicedesk dat het niet ondenkbaar is dat MKB-Nederland een demonstratie op het Malieveld gaat organiseren om het ongenoegen kenbaar te maken. 

Auteur

Marlou Visser