Zakendoen in Duitsland wordt lastiger voor ondernemers

Kabinet stopt subsidie van handelsmissies en beursdeelname

01 december 2017 1 minuten

Voet aan de grond krijgen in Duitsland wordt lastiger voor Nederlandse ondernemers. Althans, als het kabinet de voorgenomen bezuinigingen op internationale handelsmissies en beursdeelnames handhaaft.

Daarvoor waarschuwt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

Stop op subsidies

Eerder konden ondernemers aanspraak maken op subsidie voor deelname aan internationale vakbeursen en handelsmissies. Dat deze subsidies nu stoppen, betekent vooral voor kleine bedrijven het einde van hun internationale droom: zij hebben daardoor niet voldoende middelen om in een ander land een beursstand op te zetten of relaties op te bouwen.

Handelsmissie en exportgroei

Vorig jaar namen ongeveer 5500 Nederlandse bedrijfen als exposant deel aan een internationale vakbeurs in Duitsland. Günter Gülker, directeur van de DNHK: "Voor ondernemers uit het mkb vormt beursdeelname vaak de eerste stap op een buitenlandse markt."

En dat heeft weer Nederlandse exportgroei tot gevolg. "Die groei is in de eerste plaats te danken aan de bedrijven zelf," aldus Gülker. "Maar in de tweede plaats is het een verdienste van handels- en bedrijvenmissies, economische diplomatie en vooral ook van de deelname van Nederlandse bedrijven aan buitenlandse vakbeurzen." 

Fiscaal aftrekbaar

Gülker hamert er daarom op deze beursdeelname voor kleine ondernemers mogelijk te houden, zeker aangezien Duitsland één van de populairse landen voor beurzen is. "Dat kan ook bijvoorbeeld door de kosten van beursdeelname fiscaal aftrekbaar te maken."

Auteur

Lenneke Arts