Winkeliers: draai de btw-verhoging terug

Minister Henk Kamp voelt niets voor plan Detailhandel Nederland

12 juli 2013 1 minuten

De btw moet weer omlaag naar 19 procent en de OZB-belasting en parkeertarieven moeten worden bevroren. Dat is de inhoud van het actieplan van Detailhandel Nederland om het consumentenvertrouwen te herstellen en winkeliers door de crisis te loodsen.

De branchevereniging Detailhandel Nederland heeft het actieplan aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) aangeboden en zit vandaag met hem om tafel. Zowel de nationale overheid als de meeste lokale overheden bereiden nieuwe bezuinigingen voor. Detailhandel Nederland wil voorkomen dat hun sector opnieuw wordt geraakt. 

Faillissementen

Volgens Detailhandel Nederland moet de regering de economie een impuls geven door de btw terug te brengen op het oude tarief van 19 procent. De verhoging van oktober vorig jaar naar 21 procent heeft geleid tot minder uitgaven, met veel faillissementen en baanverlies als gevolg. Ook heeft de belastingverhoging de staat veel minder opgeleverd dan zij had verwacht. Zo stelt Detailhandel Nederland.

Minister Kamp voelt voorlopig niets voor de btw-verlaging. De overheid geeft nog altijd meer uit dan er binnenkomt, dus het is niet de tijd voor belastingverlaging, vindt hij. Bovendien is volgens Kamp de inkomstenbelasting verlaagd, dus kunnen consumenten nog steeds ongeveer evenveel uitgeven. De minister wil nieuwe belastingverhoging wel zo veel mogelijk voorkomen. 

Naast de hogere btw kampen ondernemers in 84 procent van de gemeenten ook nog met een hogere aanslag voor de OZB. Detailhandel Nederland pleit net als MKB-Nederland voor een bevriezing van deze lokale belasting en van de parkeertarieven, die in veel gemeenten ook flink zijn gestegen.

Leegstand

Andere aanbevelingen van de brancheverenigingen zijn verlaging van de loonkosten en aanpak van verloedering door leegstaande winkelpanden. Versoepeling van regelgeving moet het mogelijk maken leegstaande panden een andere bestemming te geven.

Auteur

Marlou Visser