Banken maken kredieten voor mkb nog duurder

MKB-Nederland: geef banken en alternatieven de ruimte
Het gebrek aan krediet voor bedrijven dreigt een serieuze groeibreker te worden. "Banken moeten de ruimte krijgen en er moeten meer mogelijkheden komen voor alternatieve financiering." Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op het nieuws dat banken kredieten noodgedwongen nog duurder maken.
Meer weten over financiering?
Klik hier
Download het e-book
Lees verder
Welke vorm van krediet past bij jou?
Klik hier
Doe de financieringswijzer
Start
Goed voorbereid naar de bank?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Het is een vicieuze cirkel: omdat het niet goed gaat met veel mkb-bedrijven, moeten banken hen extra zorg verlenen. Die extra kosten zullen weer worden doorberekend aan het mkb, dat daardoor meer zal moeten betalen voor krediet. De drie grote Nederlandse banken ABN AMRO, Rabobank en ING schetsen deze trend in het Financieele Dagblad.
 
De banken zullen de kosten voor het bijzondere beheer, de 'intensive care' van de bank, doorberekenen in de kosten voor een krediet voor het mkb. Ook gaan zij nog strenger naar kredietaanvragen kijken.
 

Bank blijft belangrijk

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is financiering via banken van levensbelang voor economische groei. Startende ondernemers, doorgroeiers, innovatieve bedrijven en bedrijven die het nu moeilijk hebben, zijn afhankelijk van bancaire leningen. Banken moeten de ruimte krijgen om hun werk te doen, stellen de ondernemersorganisaties. "Financiering via banken is van levensbelang voor economische groei. Startende ondernemers, doorgroeiers, innovatieve bedrijven en bedrijven die het nu moeilijk hebben, zijn afhankelijk van bancaire leningen."

Banken moeten de ruimte krijgen om hun werk te doen, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Daarvoor moet er iets gedaan worden aan de opstapelende regelgeving en de invoering van de bankenbelasting. Daarnaast moeten ondernemers optimaal gebruik kunnen maken van garantieregelingen als de BMKB en de GO. Belemmeringen voor alternatieve financieringskanalen moet de overheid snel wegnemen.
 

Alternatieven

Dat het mkb minder makkelijk aan krediet komt bij de bank, is al een paar jaar gaande. Gelukkig komen er steeds meer alternatieve vormen van financiering, zoals microfinancieringcrowdfunding, de mkb-beurskredietunies en factoring. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat er nu echt haast gemaakt moet worden met de uitwerking van de aanbevelingen van de commissie-Van Dijkhuizen, die betrekking hebben op een andere financiering van hypotheken, en van de commissie–Hoek, die heeft onderzocht hoe institutionele beleggers bij de financiering van het bedrijfsleven betrokken kunnen worden.

 

Bijzonder beheer

Ongeveer een kwart van de mkb-ondernemers zit op dit moment in bijzonder beheer van de bank. Banken moeten hen extra aandacht geven en ook ongeveer vier keer zoveel kapitaal aanhouden als voor een normale relatie. Dat kost geld. Ter illustratie: de jaarlijkse kosten voor de afdeling bijzonder beheer van ING waren in de jaren 2005 tot 2007 gemiddeld 100 miljoen euro. Nu is dat opgelopen tot 2 miljard euro.
 
Ook bij de andere banken groeit de afdeling bijzonder beheer snel. Dankzij het intensieve traject dat een bedrijf met de bank gaat doorlopen, komt het grootste deel van de ondernemers er wel weer bovenop, maar dat duurt wel langer dan vóór de economische crisis. Bij ING komen bedrijven er gemiddeld in twee tot drie jaar weer bovenop, dat was één tot twee jaar.
 

Strengere regels

Hier komt nog bij dat banken door strengere Europese regels meer reserves moeten aanhouden om risicovolle leningen te dekken. Daardoor is er minder geld beschikbaar om uit te lenen. De toename van het aantal bedrijven dat in bijzonder beheer terecht komt, zal dus als gevolg hebben dat mkb-ondernemers meer rente moeten betalen op hun leningen en nog minder snel krediet zullen krijgen.

Een bank houdt je scherp, crowdfunding niet

Column Bastiaan Burgwal | Het nadeel van crowdfunding
Crowdfundingplatformen, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. In Nederland zijn er op dit moment al tientallen platformen waar je kunt...

Banken scherpen voorwaarden aan voor lening aan mkb

Ondernemers krijgen nog moeilijker krediet
In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de helft van de Nederlandse banken de voorwaarden voor kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten