Crisis? Werknemer zet geen stap extra

Vooral jongeren en ouderen niet bereid tot overwerk

09 augustus 2013 2 minuten

Driekwart van de werknemers is niet van plan extra hard te werken tijdens de crisis. Overwerken? Projecten van collega's overnemen? De grote meerderheid peinst er niet over. Hoe ga jij als ondernemer dán om met dezelfde hoeveelheid werk en minder personeel?

Vooral jongeren tot 25 jaar en ouderen boven de 45 jaar voelen niet de druk om harder te werken of zich anders op te stellen richting jou als baas. In de groep van 18 tot 24-jarigen wil 89 procent de werkmentaliteit niet veranderen; van de 45-plussers is het ook de overgrote meerderheid. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction naar de arbeidsmoraal in Nederland. Hoe zorg je er dán voor dat je die berg werk met minder mensen kunt verzetten en dezelfde kwaliteit kunt garanderen?

1. Stuur op output 

Focus je niet op het aantal uren dat je personeel wil maken; kijk naar resultaten. Door te sturen op output, zorg je ervoor dat je personeel zich richt op oplossingen en deliverables in plaats van tijdrovende bijzaken. Maak afspraken met je werknemers over hun doelen. Doe dat SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden, zodat doelen goed uitvoerbaar zijn en voor jou te checken. 

2. Kies voor flexwerkers

Zelfstandige ondernemers zetten alles op alles om een opdracht goed uit te voeren, des te groter de kans dat ze een volgende keer weer ingehuurd worden. Dat maakt hen extra gemotiveerd om bij jou veel en kwalitatief goed werk te verzetten. Er zijn nog meer redenen om te kiezen voor flexwerkers als oplossing voor een (tijdelijke) toename van opdrachten:

  • Een freelancer beschikt over actuele kennis. Zelfstandigen zijn vaak goed ingelezen en volgen cursussen om hun kennis up to date te houden. Daar kun jij je voordeel mee doen.

  • Je houdt de kosten per project of opdracht in de hand, door een vaste prijsafspraak per opdracht te maken

3. Maak processen efficiënter

Zorg dat je medewerkers efficiënter kunnen werken, zodat ze het maximale uit hun inspanningen kunnen halen. Dat kan bijvoorbeeld door:  

  • Online te communiceren, via videoconferencing. Als een van je werknemers een gesprek heeft met een klant aan de andere kant van Nederland, bespaart hij veel tijd en geld door dit gesprek online te voeren.

  • Mobiel werken mogelijk te maken. Als je personeel draadloos kan werken en daardoor ook in de trein of thuis de laptop kan openklappen, maak je de stap naar extra werk verzetten, kleiner.

  • Orde te scheppen. Stapels papier: ze zijn vaak onnodig en vertragen de boel alleen maar. Leer je personeel digitaal werken en je zult zien dat je meer snelheid in processen brengt.

Auteur

Lenneke Arts