Consument wordt langzaam optimistischer

Stemming over economisch klimaat verbetert

29 november 2017 1 minuten

In vergelijking met juli zijn consumenten in augustus minder somber over de economie in het komende jaar. Zij verwachten vaker economisch herstel. Het consumentenvertrouwen stijgt dus, maar is nog steeds erg laag.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek beoordeelt de stemming als -33, wat betekent dat het aantal Nederlanders dat positief is min het aantal Nederlanders dat negatief is, uitkomt op -33.

In juli stond het cijfer nog op -38. Ook het economisch klimaat van het afgelopen 12 maanden beoordelen minder mensen als negatief. In juli was de stemming -57, in augustus -42.

Geen uitgaven

De iets verbeterde stemming bij consumenten leidt niet direct tot meer uitgaven. De koopbereidheid, het percentage Nederlanders dat vindt dat het nu een geschikt moment is om grote aankopen te doen, is deze maand iets afgenomen.

Meer Nederlanders verwachten wel een verbetering van de algemene economie, maar niet van hun eigen financiële situatie. De koopkracht is in 2012 met 1 procent afgenomen, de sterkste daling in 28 jaar. 

Herstel in zicht

MKB-Nederland-directeur Leendert-Jan Visser en waarnemend voorzitter Michaël van Straalen zien ook dat de economie langzaam herstelt. In de Weekly Hangout vertellen zij hoe ze er in Den Haag voor zorgen dat ondernemers worden ontzien en wat ondernemers zelf kunnen doen om de crisis te overleven. 

Auteur

Marlou Visser