Je zorgverzekering in 2016: waar moet je op letten?

Alles over de collectieve en ondernemersverzekering

24 november 2015 3 minuten

Alle aanbieders van zorgverzekeringen maken hun premies voor 2016 bekend voor 20 november. Het is voordelig om rond te kijken: de verschillen in premies voor de basis- en aanvullende zorgverzekering zijn best groot. Ook zijn er speciale verzekeringen voor ondernemers.

Je kunt tot 1 januari overstappen op een andere zorgverzekering. De premies zijn bijna allemaal verlaagd en er zijn nieuwe prijsvechters op de markt, dus het is aan te raden om even rond te kijken. Een andere zorgverzekering bespaart je mogelijk honderden euro's per maand.

Eigen verzekering

Wat in de basisverzekering zit, wordt wettelijk bepaald. Vertrouw niet blindelings op online zorgvergelijkers, ook niet als ze beweren onadhankelijk te zijn. Probeer altijd verschillende zorgvergelijkers uit en doe zelf wat extra research op internet. Het kan je honderden euro's per jaar schelen aan kosten.  Iets anders waar je op moet letten is dat zorgverzekeraars soms contracten hebben met zorgaanbieders en alleen hun zorg vergoeden. Als jij gehecht bent aan een bepaalde behandelaar of per se volledige keuzevrijheid wil hebben in zorgaanbieders, kun je beter een verzekeraar kiezen die dit biedt.

Aanvullende verzekeringen

Heb je een aanvullende verzekering nodig? Sommige verzekeraars bieden een speciaal pakket voor ondernemers met extra aandacht voor preventie. Fysiotherapie en een preventieve griepprik worden bijvoorbeeld vergoed. De zorg uit je aanvullende pakket valt niet onder het eigen risico. Kijk goed of je behoefte hebt aan de aanvullende zorg en of het niet voordeliger is om bepaalde zorgkosten zelf te betalen. Een tandartscontrole of vrijwillige griepprik zijn bijvoorbeeld helemaal niet zo duur.

Eigen risico

Het wettelijk eigen risico is 385 euro (2016). Dit betaal jij zodra je aanspraak maakt op zorg die volgens de basisverzekering wordt vergoed. Je kunt ervoor kiezen een hoger eigen risico af te sluiten. Als jij je eigen risico van 385 euro doorgaans niet uitgeeft en weinig gezondheidsklachten verwacht, is een hoger eigen risico misschien een goede optie. 

Collectiviteit

Je kunt je werknemers (en jezelf) een collectieve zorgverzekering aanbieden. Dan krijg je doorgaans 7 tot 9 procent korting op de verzekeringspremie, afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt. Heb jij een collectieve verzekering voor je personeel? Controleer even of je je werknemers nog steeds een goed aanbod doet. Als de premie fors is gestegen, is de collectieve verzekering misschien geen aantrekkelijk aanbod meer. Werknemers zijn overigens altijd vrij in hun keuze voor jouw aanbieder of een andere. Er bestaan ook collectieve zorgverzekeringen voor ondernemers.

Inkomensafhankelijke deel

De zorg wordt niet alleen betaald uit de premies van de zorgverzekeringen 2015, jij draagt als werkgever het inkomensafhankelijke deel Zvw bij. In 2016 is dit 6,75 procent van de loonsom. Het maximum-bijdrageloon is waarschijnlijk 52.557 euro. Over loon boven deze grens betaal je de premie niet.

Aanslag Zorgverzekeringswet

Ben je dus ondernemer, dan betaal je zelf de inkomensafhankelijke Zvw-bijdrage, zonder dat een werkgever of andere instantie dit voor zijn rekening neemt. Het percentage van de inkomensafhankelijke Zvw-bijdrage voor zelfstandigen is iets lager dan die 6,75 procent voor werknemers: in 2016 is dat 5,5 procent. Dit is een verhoging ten opzichte van 2015, toen was het 4,85 procent). De inkomensgrens is hierbij voor 2016 nog niet helemaal zeker, waarschijnlijk 52.557 euro.  

Let op: ben je gepensioneerd en verdien je bovenop AOW en aanvullend pensioen nog andere, zelfstandig verworven inkomsten? Die tellen ook mee voor de 5,5 procent, wat achteraf op aanslag moet worden betaald.

Auteur

Marlou Visser