Canhav als zakelijke marktplaats

Column John de Waard | Ruilhandel in digitaal tijdperk

06 december 2013

Er is een nieuw initiatief ontstaan in de markt. Twee creatieve ondernemers hebben een soort marktplaats opgetuigd voor bedrijven die wel eens wat nodig hebben, maar er eigenlijk geen geld voor willen of kunnen uittrekken: Canhav.

Whitepaper IT op orde: Hardware

Het fenomeen, de ene dienst is de andere waard, of barteren, bestaat natuurlijk al sinds de mens uit zijn grot is gekropen en vervoer nodig had. De mammoet kon hem van dienst zijn en in ruil daarvoor at hij hem niet op. Dat deed die andere holbewoner...

Website in ruil voor archiefkast?

Maar even alle gekheid op een stokje. Ik las in het bericht een voorbeeld dat als een timmerman een website nodig heeft hij dan met zo’n websitebouwer een deal kan maken door voor hem een archiefkast te timmeren.

En daar zijn we weer. Een archiefkast timmeren? Waarvoor dan? Voor al die papieren die je zo meteen niet meer hebt? Want je bent nu toch druk bezig om te digitaliseren? Om al die papieren handel nu eindelijk eens in een mooi systeem op te slaan, zodat je het ook weer terug kunt vinden? Dus wat moet die timmerman straks ruilen als hij een website wil? Een datacenter? Ik hoop dat die timmerman binnenkort flink aan de weg gaat timmeren. Dat is wel nodig.

Onderscheidend vermogen

Ik heb geleerd dat je als ondernemer bestaansrecht hebt wanneer je je onderscheidt van een ander. Niet door een idee uit de oudheid – toen was er namelijk geen geld – in een nieuw jasje te steken of door iets te timmeren waar niemand meer behoefte aan heeft door toenemende digitalisering.

De bedenkers van Canhav hebben echter alle vertrouwen in hun initiatief. Canhav is vooral erg toegankelijk, omdat er geen specifieke geldelijke waarde aan een dienst wordt gekoppeld. Ook niet in virtuele munten of iets dergelijks, zoals bij andere initiatieven wel gebeurt. Vooral toegankelijk voor al die zzp’ers die de markt inmiddels overspoelen. Zonder beginkapitaal. Die mensen hebben toch bepaalde zaken nodig, aldus de Canhav-bedenkers. ‘En dan is het maar wat mooi als je met anderen kunt ruilen.’

Ja hoor. Moet je wel wat te ruilen hebben. Die anderen hebben toch ook niks? Sinterklaas, die heeft tenminste wat. Om precies te zijn, 10 tot 15 miljoen euro meer dan vorig jaar, zo is de verwachting. Die heeft lekker geruild blijkbaar. Zou wel eens willen weten wat hij heeft geruild. Een aantal door de discussie boventallig geworden en niet meer over te spuiten Zwarte Pieten misschien?

En dan wil ik nu graag mijn archiefkasten ruilen voor een document management systeem. Wie timmert er een voor me?

Gesproken column

Luister naar de MKB update van 29 november waarin John de Waard zijn column in gesproken vorm presenteert.

Auteur

John de Waard