Europees mkb werkt steeds duurzamer

Negen op de tien ondernemers actief

12 juli 2018 1 minuten

Meer dan 90 procent van de mkb-ondernemers in Europa neemt minimaal één maatregel om milieuvriendelijker te werken. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Zij zetten zich ook meer in voor duurzaamheid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie onder meer dan 11.000 ondernemers. 

Ondernemers zijn vooral actief door hun hoeveelheid afval te reduceren, ze besparen energie of gebruiken minder materialen. Zeker de helft recyclet materialen of afval. Als voornaamste reden hiervoor noemt 63 procent kostenbesparing, 28 procent doet het vooral voor het milieu.

Minder kosten

Van de ondernemers die efficiënter met hulpbronnen omgaan, zegt 42 procent dat zijn kosten hierdoor zijn afgenomen. Een groep van 23 procent geeft aan dat duurzamer werken tot hogere productiekosten heeft geleid. Die groep is kleiner geworden.

De Europese Commissie wil mkb’ers ondersteunen bij hun duurzame activiteiten. De meeste ondernemers willen deze steun het liefst in de vorm van subsidie. Daar zien zij meer heil in dan advies. Toch worden complexe administratieve of juridische procedures als voornaamste struikelblok gezien.

Auteur

Marlou Visser